Campaniile de sterilizare a patrupedelor din Vatra Dornei dau roade

> Numărul câinilor de pe străzi a scăzut considerabil

În municipiul Vatra Dornei numărul câinilor de pe străzi a scăzut considerabil ca urmare a eforturilor organizaţiilor de protecţie a animalelor de a steriliza patrupedele. Numai în acest an, cu ocazia celor cinci campanii gratuite de sterilizare a animalelor de companie, prin mâinile voluntarilor au trecut peste 250 de câini şi pisici.

Coordonatoarea campaniilor de sterilizări gratuite din Vatra Dornei, Roxana Pasat, a declarat că în acest an au fost desfăşurate campanii de sterilizare a câinilor şi pisicilor cu şi fără stăpân în lunile februarie, martie, aprilie, iunie şi august cu ajutorul organizaţiei Romania Animal Rescue. Bilanţul acestor campanii, până în prezent, însumează 253 de animale de companie sterilizate, dintre acestea 154 sunt câini, iar 99 pisici.

Roxana Pasat a arătat că organizaţia care se ocupă de campaniile de sterilizare a animalelor, Romania Animal Rescue, este foarte solicitată în toată ţara de foarte multe primării, dar şi în străinătate. „Romania Animal Rescue va continua la Vatra Dornei aceste proiecte atât timp cât donatorii din străinătate care monitorizează continuu activitatea sunt mulţumiţi de ceea ce vad şi se întâmplă aici şi de politica pe care o adoptă Primăria în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân”, a spus Roxana Pasat.

Ea a precizat că pe străzile din Vatra Dornei numărul câinilor comunitari a scăzut datorită campaniilor de sterilizări, dar este foarte important ca aceste acţiuni să aibă continuitate. „Pentru noi, la Vatra Dornei, continuitatea acestor campanii gratuite este un lucru esenţial, pentru a nu scăpa de sub control populaţia canină. Se poate observa cu uşurinţă faptul că pe străzile municipiului numărul câinilor comunitari a scăzut şi scade din ce în ce mai mult”, a completat Pasat.

Coordonatoarea campaniilor de sterilizări gratuite a amintit faptul că un aspect esenţial reprezintă aplicabilitatea legii ce a intrat în vigoare de la începutul acestui an şi prin care fiecare proprietar de căţei de rasă comună trebuie să microcipeze animalele de companie şi să le sterilizeze.

„De fiecare dată când facem programările ne confruntăm cu reticenţa, ignoranţa, comoditatea, necunoaşterea legii de către populaţie, iresponsabilitatea sau pur şi simplu neînţelegerea necesităţii sterilizării animalelor. De fiecare dată, în cadrul campaniilor noastre avem şi acţiuni de educare a populaţiei, a tinerilor în mod special, a elevilor, prin promovarea unor broşuri educaţionale referitoare la importanţa sterilizării”, a mai spus Roxana Pasat.

Ea a menţionat că, în paralel cu campaniile gratuite de sterilizare, o preocupare constantă este promovarea adopţiilor din adăpostul public, astfel încât acesta să nu se supraaglomereze.

Roxana Pasat a subliniat că pe termen lung controlul reproducerii este dat de sterilizarea animalelor, aceasta fiind singura şi cea mai bună strategie de rezolvare a problemei surplusului de câini.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI