Primăria a „scăpat” de plata a 31 asistenţi ai persoanelor cu handicap grav

 > Printre altele, 15 dintre contractele de muncă ale acestora au încetat ca urmare a decesului persoanei cu dizabilităţi

La jumătatea anului 2015, în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Suceava figurau 368 de asistenţi personali ai persoanelor cu dizabilităţi, dintre care 80 pentru minori şi 285 pentru adulţi, alţii trei aflându-se în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani.

Potrivit unei informări a Serviciului de Protecţie Socială din cadrul Direcţiei amintite, care funcţionează la sediul Primăriei din Burdujeni, pe parcursul primului semestru din acest an au încetat 31 de contracte de muncă ale asistenţilor personali, după cum urmează: şase prin desfacerea la cerere; 15 prin decesul persoanei cu handicap grav, iar şase în favoarea primirii indemnizaţiei acordate prin lege persoanei cu dizabilităţi. În conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului administraţiei publice din 2002, numărul asistenţilor personali s-a diminuat şi datorită faptului că persoanele cu nevoi speciale pot opta pentru plata unei indemnizaţii lunare echivalentă cu salariul asistentului personal.

În prezent, Serviciul de Protecţie Socială are 318 dosare de persoane cu handicap grav care au solicitat să primească ele însele respectiva indemnizaţie. Câte un contract de muncă a fost desfăcut, de asemenea, din cauza decesului asistentului personal, pensionării acestuia, expirării perioadei pentru care a fost întocmit respectivul document, precum şi pe fondul încadrării în alt grad de handicap.

Potrivit reglementărilor în vigoare, asistentul personal încheie contract individual de muncă cu primarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căruia bolnavul cu handicap grav domiciliază. Totodată, în baza prevederilor legale în vigoare, asistentul persoanei cu handicap grav are dreptul la un concediu anual de odihnă. Atunci când nu i se poate asigura un înlocuitor al asistentului, bolnavului i se acordă o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului personal.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI