Euro a scăzut, într-o săptămână, cu 5 bani

Acordul încheiat între membrii Eurogrupului şi Atena, care a îndepărtat, pentru moment, spectrul Grexitului, a menţinut aversiunea faţă de risc la cote scăzute, permiţând monedelor de la marginea zonei euro să se aprecieze.

Cursul euro a scăzut de la 4,4464 la la 4,4351 lei, mai jos cu cinci bani faţă de începutul săptămânii trecute şi care reprezintă minimul ultimei luni.

Piaţa valutară s-a deschis la 4,4450 lei, iar după o creştere la 4,4520 lei, euro a intrat pe o pantă descendentă, minimul atins fiind de 4,43 lei. Tranzacţiile de la ora 14 se realizau la 4,4330 – 4,4360 lei.

Dolarul american a revenit peste pragul de 4 lei, cursul crescând de la 3,9830 la 4,0064 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile, după o scădere la 3,971 lei, imediat după anunţul acordului privind Grecia, au urcat până la 4,017 lei.

Media monedei elveţiene, care fluctua pe pieţele internaţionale între 1,045 şi 1,051 franci/euro, a scăzut de la 4,2476 la 4,2304 lei, mai jos cu peste opt bani faţă de marţea trecută.

Entuziasmul produs de acceptarea de către creditorii europeni ai Greciei a unui nou acord financiar care permite Atenei să se salveze de la faliment şi ieşirea din zona euro, care fusese solicitată de Germania, la finalul săptămânii trecute, s-ar putea răci rapid în condiţiile în care el trebuie aprobat de Parlamentul elen. Aceasta ar putea diviza partidul de guvernământ Syriza şi partenerul său de dreapta din coaliţie, ceea ce ar conduce la organizarea de noi alegeri anticipate.

Monedele din regiune se apreciau, la rândul lor, faţă de euro. Cea poloneză se întărea la 4,148 – 4,184 zloţi, iar cea maghiară la 309,7 – 312,8 forinţi.

Perechea euro/dolar s-a întărit în cursul dimineţii până la 1,1197 dolari, cel mai ridicat nivel începând cu 30 iunie, faţă de un minim de 1,1055 dolari înrgistrat pe pieţele asiatice.

Aprecierea dolarului s-a datorat faptului că investitorii se aşteaptă din partea Rezervei Federale americane la o decizie de majorare a dobânzilor, odată trecut pericolul ieşirii Greciei din zona euro şi stabilizarea pieţelor financiare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI