La Suceava, prin proiectul „Practical outdoor educational techniques”

Parteneri din România, Spania şi Cipru s-au întâlnit pentru a discuta despre educaţia „outdoor”

simpozionCea de-a patra şi ultima întâlnire din cadrul proiectului Grundtvig, „Practical Outdoor Education Techniques – POET”, coordonat de Asociaţia Regională pentru Educaţie şi Dezvoltare (ARED) Suceava, s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Suceava. Au participat 12 persoane din instituţia gazdă, două din Cipru şi trei din Spania. Partenerii în cadrul acestui proiect sunt, alături de ARED Suceava, structură coordonatoare, municipalitatea din Alcanadre, Spania, Chrysanthou & Parouxis Consultants Ltd, din Cipru.

Managerul de proiect, prof. Rodica Zimbru, ne-a declarat că întâlnirea a debutat cu prezentarea activităţilor derulate, până acum, de cele trei instituţii partenere, cu precădere activităţile outdoor, prezentarea programului întâlnirii de proiect în cadrul căruia s-a discutat şi cel al şcolii de vară, organizată de instituţia suceveană în cadrul acestei întâlniri de proiect.

Ziua a doua a fost alocată activităţilor outdoor cu elevi şi părinţi, care au inclus şi o lecţie de abilităţi practice cu elevi de clasă pregătitoare, la iniţiativa prof. Daniela Babii, care „a antrenat elevii şi părinţii acestora într-o lecţie inedită”, astfel că lecţia a durat, de fapt, două ore.

Au urmat o masă rotundă şi o lecţie de dans realizate de Andreea Morar-Zimbru, la care au participat şi partenerii din Spania.

Cea de-a treia zi a fost alocată tot activităţilor outdoor, printre care vizite la atelierul de ceramică de la Marginea, la Salina Cacica şi Mănăstirea Suceviţa. „Ziua s-a încheiat cu conferinţa intitulată «Practici educaţionale outdoor pentru adulţi», la care au participat 40 de cadre didactice din şcoli ale judeţului, psihologi, consilieri, formatori, care au împărtăşit, alături de partenerii din proiect, experienţe şi bune practici referitoare la educaţia adulţilor. Conferinţa a fost organizată de instituţia gazdă, în parteneriat cu Asociaţia Educatorilor Suceveni, Şcoala Gimnazială Nr. 10 şi Asociaţia Şcolară Suceveană pentru Educaţie şi Dezvoltare” a precizat coordonatoarea proiectului. Conferinţa a abordat tema jocul ca fenomen de cultură, după care au urmat ateliere de lucru şi dezbateri pe tematica proiectului.

„Ceea ce s-a remarcat în mod deosebit, la fel ca şi la celelalte întâlniri anterioare în România şi Spania, a fost că activităţile organizate au valorificat potenţialul de educaţie outdoor. Astfel încât întâlnirea din România a valorificat mediul de pădure şi vestigii culturale ce pot fi valorizate în educaţia outdoor, cea din Alcanadre a oferit imaginea unui mediu viticol ce se poate exploata ca activitate outdoor şi ca deprinderi de viaţă, în vreme ce întâlnirea din Cipru a scos în evidenţă necesitatea unei bune comunicări, a exploatării turistice a regiunii, a valorificării tuturor resurselor de care regiunea dispune, pentru realizarea obiectivelor proiectului, cea din urmă a evidenţiat valenţele formative ale jocului ca activitate de învăţare la adulţi” a explicat prof. Rodica Zimbru.

Activităţile de la Suceava au continuat cu discuţii referitoare la impactul educaţiei outdoor pentru adulţi, partenerii considerând că obiectivele proiectului sunt atinse.

Proiectul se va încheia la data de 31 iulie a.c., urmând ca până atunci să fie finalizate şi celelalte produse finale ale acestuia, cartea cu jocuri pentru învăţarea la adulţi, DVD-ul cu cele mai importante momente ale activităţilor din proiect, completarea website-ului, expoziţia cu fotografii.

„Activităţile desfăşurate pe durata celor doi ani au avut un impact deosebit la nivelul instituţiei, dar şi al comunităţii, deoarece membrii asociaţiei, majoritatea cadre didactice, au promovat şi valorificat experienţele dobândite, ceea ce se constituie într-o valoare adăugată muncii lor, dar şi într-o modalitate de implicare a adulţilor în activităţi de promovare a educaţiei outdoor” ne-a mărturisit Rodica Zimbru.

Proiectul are o durată de doi ani, scopul său fiind „dezvoltarea competenţelor de comunicare şi a celor practice de educaţie outdoor pentru adulţi, cunoaşterea similarităţilor şi a diferenţelor de abordare a educaţiei outdoor în ţările partenere”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI