Proiectul futurist de reabilitare a Curţii Domneşti s-a poticnit la Ministerul Culturii

> „Aşa cum am promovat proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, sperăm să-l promovăm şi pe cel de reabilitare a Curţii Domneşti” spune primarul Ion Lungu > Investiţia este dimensionată la circa 17 milioane de euro, Centrul de interpretare incluzând „Curtea Domnitorului în Suceava”, sala de proiecţie 3D, expoziţii temporare, biblioteca, centrul de studii medievale şi birouri

 

CURTEA-Domneasca-1280580-(64)Proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti din Suceava bate pasul pe loc, Direcţia de Patrimoniu Naţional Cultural din cadrul Ministerul Culturii cerând completarea documentaţiei depuse spre avizare. Edilul-şef Ion Lungu a declarat că, în acest sens, direcţia de specialitate a Primăriei şi specialiştii care au întocmit planul urbanistic zonal pentru reabilitarea monumentului istoric lucrează la întocmirea documentelor lipsă, astfel încât, în cel mai scurt timp, proiectul să fie inclus în una dintre axele de finanţare aferente programării europene 2014-2020.

„Unul dintre proiectele cu care avem probleme, dar pe care sper să le rezolvăm în perioada cea mai scurtă de timp, este cel legat de Curtea Domnească. Am fost săptămâna trecută la Bucureşti, la Ministerul Culturii, Direcţia de Patrimoniu Naţional Cultural, unde, la documentaţia depusă şi în vederea avizării studiului de fezabilitate, ni se mai impune să completăm relaţionarea dintre Curtea Domnească, Biserica Sfântul Dumitru, Biserica Domniţelor şi strada principală” a declarat Ion Lungu.

În martie 2012, proiectul a fost depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe Axa 5.1 a POR – „Reabilitarea patrimoniului cultural”. La acea dată, Ion Lungu susţinea că proiectul de la Suceava are mari şanse de finanţare, mai ales în condiţiile în care în desfăşurare este şi reabilitarea Cetăţii de Scaun. În caz contrar, aprecia primarul Sucevei, finanţarea urma a fi disponibilizată în cadrul programării europene 2014-2020.

Investiţia este dimensionată la circa 17 milioane de euro (plus TVA), dintre care 9 milioane de euro reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii-montaj. Proiectul a fost întocmit gratuit de firma spaniolă Arena Teatro, acesta prevăzând construirea unei clădiri care va avea rolul de „Centru de interpretare” a Curţii Domneşti. Clădirea, cu suprafaţă desfăşurată de 5.737 mp, ar urma să aibă parter, un etaj intermediar, etajul propriu-zis şi mansardă, urmând a fi folosite materiale ceramice care să accentueze aspectul de fortăreaţă. „Centrul de interpretare” va fi compartimentat în recepţie şi sală de întâmpinare; expoziţie permanentă cu elemente arhitectonice; pivniţa de piatră reconstituită; pivniţa din lemn, refăcută; sală de ateliere didactice; „Curtea Domnitorului în Suceava”; sală de proiecţie 3D; sală de expoziţii temporare; bibliotecă, centru de studii medievale, zona administrativă şi birouri.

Municipalitatea a vizat atragerea de fonduri şi printr-un program de cooperare comunitar în cadrul căruia, în perioada 2012-2014, Norvegia oferea României un ajutor nerambursabil de 305 milioane de euro.

„Aşa cum am promovat proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, sperăm să-l promovăm şi pe cel de reabilitare a Curţii Domneşti” a punctat Ion Lungu.

Curtea Domnească se află în perimetrul „oraşului medieval”, în apropierea Bisericii Sfântul Dumitru, parcului Şipote, a fostului centru meşteşugăresc al Sucevei şi al Bisericii Naşterea Sf. Ioan Botezătorul (a Beizadelelor).

Primele lucrări la edificiul istoric ce ar urma să fie pus în valoarea, la o casă domnească din lemn, prevăzută cu pivniţă, au fost iniţiate în timpul lui Petru I Muşat. Pe durata domniei lui Alexandru cel Bun au fost refăcute construcţiile din lemn şi au fost ridicate, din piatră, un zid de incintă, iar pe latura de est alte câteva clădiri cu beciuri. Peste vechea casă domnească a fost zidit, din porunca lui Ştefan cel Mare, un palat de piatră dotat cu pivniţă. Ansamblul a dăinuit până în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când a fost distrus de un incendiu. Curtea Domneasca din Suceava avea forma literei „L”, ea fiind refăcută pe vremea lui Vasile Lupu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI