DSP s-a autosesizat şi semnalează:

Epidemie de oreion printre copiii de la Mironu

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a informat ieri că un focar de oreion, cu 60 de cazuri, evoluează în rândul unor copii din localitatea Mironu, 12 dintre ei suferind complicaţii ale bolii – şi anume meningită urliană –, necesitând internarea în spital. Şapte copii cu acest diagnostic mai sunt internaţi în Secţia de Boli Infecţioase de la Spitalul Judeţean Suceava, patru fiind de la Mironu, doi din Gura Humorului, iar unul din Berchişeşti.

Mai mulţi copii cu meningită urliană, complicaţie a oreionului, au fost internaţi în secţia menţionată în cursul lunii aprilie. Direcţia de Sănătate Publică Suceava s-a autosesizat şi a început o anchetă constatând că majoritatea cazurilor sunt de la Mironu.

Directoarea adjunctă de la DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că, în urmă cu două zile, specialişti ai DSP s-au deplasat în comuna respectivă, au analizat

registrele de consultaţii ale medicului de familie care funcţionează la Valea Moldovei, constatând că erau menţionate peste 60 de cazuri de oreion de la începutul anului. Dr. Zorescu a precizat că medicul respectiv trebuia să informeze DSP despre evoluţia focarului, pentru a se putea lua măsurile necesare, din timp, mai ales că primele cazuri au apărut la începutul lui ianuarie 2015. Astfel, la Mironu, în ianuarie s-au înregistrat patru cazuri de oreion; în februarie – 17; în martie – 21; în aprilie – 16 cazuri, cele mai multe fiind copii de 10-14 ani – 45 de cazuri şi 5-9 ani – 11 cazuri. Inspectorii DSP Suceava vor efectua un control la cabinetul medicului de familie din localitate, acesta riscând sancţiuni. Directoarea adjunctă de la DSP spune că numărul mare de îmbolnăviri se explică şi „prin condiţiile absolut necorespunzătoare, mai ales din Şcoala Mironu”.

„Am avut surpriza neplăcută să constat că, într-o clădire veche de peste 120 de ani, învaţă 300 de copii, în trei schimburi, în doar cinci săli de clasă, fără sursă de apă, fără posibilitatea de a se spăla pe mâini. Consider că degeaba am dus şi am distribuit în acea şcoală substanţe dezinfectante, respectiv săpunuri, geluri pentru copii, atât timp cât ei nu se pot spăla pe mâini” a declarat dr. Cătălina Zorescu.

DSP Suceava a solicitat Prefecturii să stabilească o întâlnire între reprezentanţii DSP Suceava, Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, ai autorităţilor publice locale care administrează şcoala şi grădiniţa din Mironu, pentru a găsi soluţii de a oferi copiilor condiţii igienice corespunzătoare.

Dr. Zorescu a mai spus că oreionul poate fi prevenit prin vaccinare, existând campanii de vaccinare împotriva oreionului, din 2005, însă acoperirea vaccinală a scăzut, întrucât unii părinţi refuză vaccinarea copiilor.

„Iată un exemplu concret de situaţie în care, scăzând acoperirea vaccinală, reizbucnesc aceste boli, pe care populaţia le consideră că sunt deja eradicate şi că nu mai este nevoie să fie prevenite prin vaccinare” a mai spus Zorescu.

În anul 2013, în judeţul Suceava s-au înregistrat cinci cazuri de oreion, iar în 2014, 14 cazuri de oreion.

Oreionul este o boală virală contagioasă, cauzată de virusul urlian (paramixovirus), întâlnită mai ales în rândul copiilor. Virusul se transmite prin contact direct cu o persoană infectată care strănută sau tuşeşte, prin împărţirea mâncării sau a băuturilor cu o persoană infectată. Gravitatea bolii este mai mare în cazul persoanelor adulte.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI