Gloria Buzău „trage semnalul de alarmă“ şi opreşte Rapidul din Suceava

> În primul meci al turneului play-off al Seriei I, Rapid Suceava – Gloria Buzău 1-2

fotbal-sv-bz-2-6-aprilieRapid CFR Suceava a avut un parcurs bun în sezonul regulat 2014-2015 al Seriei I a Ligii a II-a de fotbal reuşind să se implice chiar în lupta pentru primul loc. Înfrângerile din partidele cu Academica Piteşti şi FC Voluntari au mai „tăiat” din moralul jucătorilor şi au mai calmat minţile înfierbântate care sperau că formaţia suceveană este pregătită pentru primul eşalon valoric. Aşa cum au confirmat şi cei din conducerea Rapidului şi oamenii cu experienţă, pentru a putea „ataca” promovarea trebuie pregătit un complex de condiţii pentru a putea evolua la cel mai înalt nivel. Dacă menţionăm doar faptul că echipa suceveană nu are un teren de antrenament şi că la stadionul „Areni” peste 1.500 de spectatori, să zicem, folosesc două toalete ecologice ne dăm seama că nu există potenţial de a sta alături de grupări de calibru. Nu am comentat absolut nimic de buget pentru că este ştiut faptul că diferenţa dintre Liga a II-a şi Liga I este mare.

În aceste condiţii, Rapid Suceava şi-a fixat ca obiectiv clasarea pe unul din primele trei locuri la finele acestei stagiuni, lucru rezonabil. Locul ocupat în cadrul turneului play-off era unul bun, dar jucătorii suceveni parcă nu mai aveau aceeaşi motivaţie ca în urmă cu cinci-şase runde.

Efectele lipsei de motivaţie s-au văzut în meciul din play-off cu Gloria Buzău, Rapid Suceava înregistrând a patra înfrângere consecutivă după cel mai slab joc al ei pe stadionul „Areni”.

Meciul a început de la scorul de 0-1. Gheorghiciuc a „bâlbâit” o minge la marginea careului în loc să o respingă, balonul a ajuns pe extrema dreaptă a atacului buzoian, a urmat o centrare bună şi un şut de zile mari a lui Dedu şi Gloria Buzău – Rapid Suceava era 1-0 în chiar minutul 6.

fotbal-sv-bz-5-6-aprilieDeşi a dominat primele 45 de minute, oaspeţii stând la „cutie” în propria jumătate de teren, gruparea pregătită de Bogdan Tudoreanu nu şi-a creat prea multe ocazii clare de gol. De ce s-a întâmplat acest lucru? Din nou, „veriga slabă” a fost linia mediană. Dacă lui Apostol nu i se pot reproşa multe lucruri, pentru că este singurul din formaţia suceveană care poate executa pe un teren dificil un corner sau o lovitură liberă, ceilalţi trei componenţi ai compartimentului median sucevean au fost din alt „film” în partida cu buzoienii. Experimentatul Onciu nu a găsit cele mai bune soluţii şi în pofida eficienţei sale la recuperare a fost inutil pe faza de atac. Au rămas „furnicile” Sumanariu şi Gheorghiciuc, jucători tineri şi cu capacitate mare de efort. Gheorghiciuc se pare că se simte mai bine atunci când dă o pasă defensivă, faza de atac încurcându-l clar, cel puţin în meciul de sâmbătă. Dacă Gheorghiciuc a dat pase bune pentru fundaşii centrali suceveni, Sumanariu, jucător capabil, a arătat în disputa cu Gloria Buzău că nu poate controla mingea, mingea oficială de joc, pasele sale fiind întotdeauna nepotrivite ca intensitate.

Dacă la evoluţia modestă a liniei de mijloc a grupării rapidiste mai adăugăm şi jocul absolut neinspirat al vârfului Buziuc, atunci se poate realiza faptul că eforturile fundaşilor centrali şi a „micului” Golofca au fost zadarnice contra unei formaţii bine organizate şi care s-a descurcat pe contraatac.

Aşadar, la pauza meciului Rapid Suceava – Gloria Buzău scorul era 0-1, gazdele având două situaţii „palide” de a marca.

Tehnicienii suceveni au observat lipsa de forţă în ofensivă şi imediat după pauză l-au introdus pe teren pe „veteranul” Mircea Negru. La psihicul jucătorilor gazdă acest lucru a contat şi fundaşul central Plecanciuc a egalat în minutul 54 în urma unui corner executat bine de Apostol. Pentru a împinge şi mai mult atacul, antrenorul Bogdan Tudoreanu l-a introdus pe teren pe vârful Marinkovic în locul neinspiratului Sumanariu. Deşi mutarea a fost bună, efectul nu a fost cel scontat. În pofida dominării clare, sucevenii s-au încurcat în driblinguri suplimentare şi au încercat din nou baloane aeriene, inutile pentru Buziuc şi Golofca, de exemplu.

Pe fondul lipsei de idei a ofensivei sucevene, oaspeţii au prins mai mult curaj şi au avut câteva ocazii imense de a marca, parte din ele rezolvate de portarul Pascal şi una de transversală. Goalkeeperul sucevean nu a mai putut face nimic în minutul 78, când Amet, scăpat de sub supravegherea fundaşilor suceveni, îi „ia faţa” şi marchează cu capul. Jucătorii suceveni au acuzat şocul golului primit şi la o lansare în adâncime, suspectă de ofsaid, Plecanciuc îl „agaţă” în careu pe atacantul buzoienilor şi este eliminat. Penaltiul acordat în consecinţă a fost ratat însă de jucătorul faultat, Drăguţ.

Deşi norocul se părea că a revenit în tabăra sucevenilor, mai ales că şi Amet a fost eliminat în minutul 86, ultimele patru minute regulamentare plus cele patru minute de prelungire au arătat lipsa de luciditate a atacanţilor echipei gazdă. „Eroul” negativ al ultimelor minute a fost Buziuc, execuţiile sale din poziţii bune fiind complet neinspirate.

Aşadar, Rapid Suceava – Gloria Buzău a fost 1-2 în urma unui joc slab al gazdelor. Trebuie oricum menţionată şi maniera de arbitraj cel puţin ciudată, cavalerii fluierului arătând minutele de prelungire chiar în momentul în care un jucător buzoian se afla pe gazon şi care a mai zăcut acolo cel puţin un minut. Oricum, nu credem că s-ar mai fi petrecut ceva bun pentru rapidiştii suceveni.

O parte din explicaţia eşecului grupării Rapid Suceava a venit după meci, la conferinţa de presă, din partea antrenorului Bogdan Tudoreanu.

„Să ştiţi că ne aflăm într-o situaţie foarte delicată. Băieţii nu sunt motivaţi deloc, nu au mai primit un ban de mult şi nu sunt concentraţi la joc.

Nu mai sunt bani şi dacă nu se rezolvă ceva în această săptămână nu ştiu cum vom încheia campionatul. Aţi văzut, au apărut o sumedenie de greşeli personale care în trecut nu existau. Jucătorii noştri nu se pot concentra şi este şi firesc pentru că se pare că îi aşteaptă un Paşti cu buzunarul gol”, a declarat tehnicianul sucevean.

Pentru Rapid Suceava urmează două partide în deplasare, la Brăila şi Piteşti, şi aceste meciuri necesită fonduri. Cum există restanţe la plată către jucători şi alţi furnizori şi cum alte sume nu pot fi aprobate de Consiliul Local decât abia la finele lunii aprilie, într-adevăr lucrurile sunt complicate la Rapid Suceava.

Deşi situaţia este problematică, este păcat să se strice acum, pe final, ceva bun, aşa cum a fost evoluţia echipei Rapid Suceava în acest sezon competiţional. Să nu uităm că spectatorii suceveni au simţit din nou cum este să aibă o formaţie care să câştige şi să joace frumos şi să ne reamintim de partide memorabile cum a fost cea din Cupa României cu Gaz Metan Mediaş şi chiar cea cu Petrolul Ploieşti. Trebuie făcut ceva pentru că, sinceri să fim, în acest moment, în judeţul Suceava, echipa Rapid este cea mai valoroasă din cadrul sporturilor de echipă.


 

Rapid Suceava: Căt. Pascal – D. Bălan (cpt.), Ferariu, Fl. Plecanciuc, C. Spătar – G. Apostol, Onciu, Sumanaraiu – Gheorghiciuc, Buziuc, Golofca. Rezerve: Roheţki – R. Sava, R. Soare, M. Negru, Vornicu, Marinkovici, Săvoaia. Antrenor: Bogdan Tudoreanu.

Gloria Buzău: D. Sîrbu – Al. Iordache, Vlaicu, Dăniţă (cpt.), D. Ghiţă – N. Popescu, Cl. Dumitrescu, G. Marcu, D. Burlacu – M. Dedu, Al. Ioniţă. Rezerve: Stoicescu – Bobe, Drăguţ, Mitu, Ad. Ghinea, Koprindzhiyski, F. Amet. Antrenor: Viorel Ion.

Arbitru: Dan Florin Dreve (Cluj-Napoca); Asistenţi: Ovidiu Aruşoaie şi Florin Mihai Cosma (ambii din Piatra Neamţ).

Rezultate consemnate în turneul play-off al Seriei I a Ligii a II-a:

Rapid Suceava – Gloria Buzău          1-2

FC Voluntari – CF Brăila          1-1

Academica Piteşti – SC Bacău 2-0

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI