Unsprezece accidente de muncă într-o lună

> Inspectorii ITM au depistat riscuri neevaluate, lipsa organizării primului ajutor şi nestabilirea atribuţiilor pe linie de protecţia muncii

În luna februarie, lucrătorii specializaţi ai Serviciului „Sănătate şi securitate în muncă” din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au desfăşurat 88 de acţiuni de control. Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că, în urma descinderilor, personalul din subordine a aplicat 115 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor date însumând 24.000 lei.

Pe durata verificărilor, inspectorii de muncă suceveni au depistat mai multe deficienţe, printre care lipsa evaluării riscurilor; neorganizarea activităţii de acordare a primului ajutor, precum şi faptul că agenţii economici controlaţi nu au stabilite, prin fişa postului, pentru toţi lucrătorii, atribuţiile şi răspunderile care le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Pe de altă parte, luna trecută, la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate 11 evenimente care sunt cercetate ca posibile accidente de muncă. Aceasta în condiţiile în care, în anul 2014, instituţia a înregistrat 48 de accidente de muncă, dintre care cinci mortale, iar 43 urmate de incapacitate temporară de muncă.

Cele mai multe astfel de nefericite evenimente s-au petrecut în construcţii, prelucrarea lemnului şi industria mobilei, precum şi în silvicultură şi exploatarea forestieră.

Tot pe parcursul lunii februarie 2015, pe adresa activităţii ITM Suceava au fost formulate 122 petiţii, 98 dintre acestea fiind soluţionate. De asemenea, în scriptele instituţiei s-au înregistrat de 27 contracte colective de muncă şi acte adiţionale, specialiştii ITM acordând 57 de consultanţe legate de contractele colective de muncă. Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă a mai precizat că, urmare a interogării registrului general de evidenţă a salariaţilor, s-a constatat că, la 1 martie 2015, în REVISAL figurează ca fiind înregistrate 112.777 de contracte individuale de muncă active, dintre care 105.819 pe durată nedeterminată, iar 6.958 pe durată determinată.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI