Potrivit UJS Pro Educaţia

Cadrele didactice au semnalat că unele primării nu iau în calcul decontarea navetei

Traian PĂDUREŢ

Traian PĂDUREŢ

Preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” Suceava, Traian Pădureţ, a declarat că sunt semnale de la cadrele didactice din teritoriu că primăriile, respectiv consiliile locale, nu prind la buget fonduri pentru decontarea navetei, deşi există prevederi în acest sens, într-o ordonanţă de urgenţă din decembrie trecut.

Conducerea sindicatului menţionat întreabă „dacă nu este şi în interesul tuturor comunităţilor locale funcţionarea normală a sistemului de învăţământ, prezenţa cadrelor didactice la locul de muncă şi desfăşurarea unui proces de educaţie normal”, respectiv „respectarea prevederilor locale într-un stat de drept”. Conform OUG 83 din 12 decembrie 2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, la art. 37 se prevede că „autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia cuprinderii în bugetul local a sumelor destinate decontării cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, care nu dispun de locuinţă în localitatea unde au postul”, iar finanţarea acestor cheltuieli „se va face din veniturile proprii ale bugetelor locale şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale”.

Liderul Sindicatului Bucovina Rădăuţi: „În situaţia în care se va dovedi rea-voinţă, vom da primăriile în judecată”

Gheorghe Şorodoc

Gheorghe Şorodoc

Liderul Sindicatului Bucovina Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, ne-a declarat, ieri, că nu sunt semnale de la cadrele didactice din teritoriul pe care îl acoperă sindicatul că ar fi probleme cu decontarea navetei în acest an, dar, pentru evitarea unor probleme, „am avut o informare cu liderii de sindicat din zonă în legătură cu această problemă”. „Am atras atenţia că există prevedere expresă privind decontarea navetei şi am rugat liderii de sindicat să discute cu conducerea şcolilor ca aceste fonduri să fie cerute primăriilor. Unităţile de învăţământ să-şi facă proiectul de buget, să solicite bani pentru navetă şi să urmărească prinderea acestor sume în bugetul local şi aprobarea lor. În situaţia în care se va dovedi rea-voinţă, vom da primăriile în judecată şi o să câştigăm fiindcă există prevederi legale în acest sens” a declarat Gheorghe Şorodoc.

Pe la mijlocul lunii ianuarie, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava a atras atenţia autorităţilor locale că au obligaţia să prindă în bugete banii pentru decontarea navetei cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar.

Conform procedurii, personalul navetist din şcoli trebuie să solicite, lunar, decontarea navetei printr-o cerere înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ la care funcţionează, însoţită de o copie după actul de identitate, abonamentul sau biletele de călătorie, dacă naveta are loc cu un mijloc de transport în comun. Dacă naveta se face cu autoturismul, persoana respectivă trebuie să prezinte copie după certificatul de înmatriculare al acestuia, pentru a i se deconta benzina. Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ aprobă sumele necesare decontării navetei şi emite o hotărâre pe care trebuie să o comunice CL, în termen de cinci zile, solicitând acestuia prinderea sumelor pentru navetă în bugetele locale.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI