Viitorul Europei în dezbatere la Fălticeni

> Ministrul Afacerilor Europene: Este important să se desfăşoare dezbateri şi într-o localitate mai mică, prosperă, care se dezvoltă. Cred că deciziile trebuie luate prin participarea tuturor, nu doar acolo, la 2000 km distanţă, la Bruxelles

Câteva zeci de persoane, majoritatea oficiali, au participat, ieri, la Fălticeni, la o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene, la care a fost prezent ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, care a explicat că este important ca toate vocile să fie auzite, inclusiv cele din localităţi mai mici, cum e Fălticeni.

La dezbatere au participat prefectul Mirela Adomnicăi, rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, preşedintele Pro România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, fost europarlamentar, senatorul PSD Virginel Iordache, deputatul PSD Maricela Cobuz, deputatul PSD Alexandru Rădulescu, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, reprezentanţii instituţiilor din cadrul MAI, dar şi ai unor instituţii deconcentrate din judeţ.

Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a explicat că aceste consultări au fost lansate în data de 9 Mai, de Ziua Europei, şi se vor desfăşura în toate regiunile de dezvoltare. Potrivit lui, consultările vor fi preluate, la final, într-un raport care va fi prezentat şi susţinut în faţa tuturor partenerilor europeni la sfârşitul acestui an şi vor genera un element central al preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, privind o declaraţie despre viitorul UE.

El a spus că aceste consultări vor avea un rezultat concret care va fi vizibil cu ocazia summitului găzduit de România, dar mai ales cu ocazia unui document central care ar urma să fie adoptat, în iunie, anul viitor, respectiv „Agenda liderilor europeni” pentru următorii 5 ani.

Ministrul a arătat că dorinţa este legată de o debirocratizare a accesului la politica europeană, la dezbaterea europeană, la informaţia europeană.

„Când mergi la Bruxelles trebuie să ai în spatele tău oameni, consultările pe care le-ai avut, un mesaj” a subliniat Negrescu, menţionând că mesajul Preşedinţiei României este „coeziunea, o valoare comună europeană”.

Potrivit lui, mesajul Preşedinţiei României se referă la nevoia de unitate, de colaborare între state şi respect şi să nu mai existe concepţia de „cetăţeni de grad secund ai UE”, să nu mai existe dublu standard, să existe o implicare a tuturor, ceea ce înseamnă reducerea decalajelor de dezvoltare, fiind subliniată nevoia de convergenţă economică, socială şi teritorială, principiu care este menţionat în tratatele UE încă de la început.

„E bine ca această dezbatere despre convergenţă şi reducerea decalajelor să se desfăşoare aici, în regiunea NE, şi este important să se desfăşoare în Suceava şi nu doar în localităţile mari, ci într-o localitate mai mică, prosperă, care se dezvoltă. De aceea am făcut această dezbatere aici, la Fălticeni. Cum a spus domnul senator (Ioan Stan – n.n.) foarte bine, am făcut şi înainte dezbateri, şi la Suceava, şi la Rădăuţi, şi în alte părţi din ţară, pentru că noi vrem să dăm şansa tuturor să-şi facă auzită vocea” a mai declarat ministrul.

El a mai spus că deseori a purtat discuţii cu cei care s-au născut într-o Românie europeană şi a constatat că aceştia nu văd un alt tip de Românie, nu văd posibilitatea să existe o Românie care să nu fie în UE şi nu-şi imaginează o lume fără UE.

„Din păcate există forţe în Spaţiul Comun care astăzi promovează un alt tip de mesaj, cum că nu ar trebui să existe fonduri structurale, care spun că Politica Agricolă Comună trebuie să fie reformată, care spun că subvenţiile primite de agricultori n-ar trebui să mai existe, iar fiecare stat să se descurce singur, care spun că e mai bine să ne concentrăm pe propriile noastre interese decât să vorbim despre ceea ce putem face împreună. Or, România trebuie să vină cu un alt tip de mesaj” a spus ministrul.

El a menţionat că acum se vorbeşte despre o alocare potenţială de 27 de miliarde de euro în exerciţiul financiar viitor pentru România şi se vorbeşte de aproximativ 370 de miliarde de euro alocaţi pentru politica de coeziune la nivel european, care rămâne principala politică comună.

Ministrul a anunţat că în anul Preşedinţiei României la Consiliul UE vor fi organizate foarte multe evenimente în ţară, o mare parte în regiunea nord-est, şi că în Suceava vor fi organizate mai multe reuniuni.

„Am vrut să transmitem prin acest mesaj că fiecare cetăţean poate participa la această discuţie. Această preşedinţie nu este doar a unora, este a tuturor, este a fiecărui cetăţean european, a fiecărui cetăţean român. Este un mesaj care trebuie să fie susţinut pentru că trebuie să schimbăm această logică. Cred că deciziile trebuie luate prin participarea tuturor, nu doar acolo, la 2000 km distanţă, la Bruxelles, ci peste tot, pentru că toată lumea aparţine UE. Chiar dacă aici vorbim despre frontiera de est a Uniunii Europene, şi această zonă europeană trebuie să-şi facă auzită vocea la Bruxelles; şi mai ales Bruxelles trebuie să şi asculte de mesajul care vine de aici” a explicat ministrul.

El a mai spus că regiunea de nord excelează la atragerea de bani europeni şi că i-ar face plăcere ca acest mesaj să se audă mai mult în Europa şi să se ştie că această regiune a avut carenţe de dezvoltare istorice care s-au mai redus, dar când se vorbeşte de bani europeni aceştia au fost foarte utili.

Pentru fiecare euro investit s-au generat aproximativ 3 euro în economia zonelor care primesc aceste resurse, a precizat Negrescu, care a adăugat că s-au creat zeci de mii de locuri de muncă, s-au creat noi oportunităţi, s-au creat noi IMM-uri, s-au refăcut drumuri.

„Când ne gândit la apartenenţa la Uniunea Europeană trebuie să realizăm beneficiile acestei apartenenţe şi să ne gândim cum să facem ca pe viitor această apartenenţă să aducă rezultate şi mai pozitive” a spus ministrul.

Negrescu consideră că Uniunea Europeană va trebui să nu mai lase pe nimeni în urmă, element esenţial în construcţia viitoare a UE. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI