La Fălticeni

Procesiune cu moaştele Sf. Mucenici Epictet şi Astion

La Fălticeni, a avut loc vineri, 8 iulie, o procesiune cu moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, prăznuiţi de Biserica Ortodoxă în această zi. După ce a fost oficiată Sfânta Liturghie, racla cu părticele din sfintele moaşte a fost purtată în procesiune în jurul Bisericii „Sf. Ilie”, la eveniment fiind prezent un număr impresionant de credincioşi.

Moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, trăitori în secolul al treilea după Hristos, sunt cele mai vechi descoperite la noi în ţară, fiind găsite pe locul cetăţii Halmyris, unde cei doi sfinţi, făcători de minuni încă din timpul vieţii, au primit cununa muceniciei pentru credinţa în Hristos, iar sfintele moaşte au rămas definitiv la Mănăstirea Halmyris, care s-a construit, în anul 2002, pe locul unde au fost găsite moaştele sfinţilor Epictet şi Astion. Părticele din moaştele acestor doi sfinţi se găsesc la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa şi la Biserica „Sf. Ilie” din Fălticeni, unde au fost aduse în urmă cu 11 ani de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

11 ani binecuvântaţi, în care beneficiem de ajutorul Sf. Martiri Epictet şi Astion

„Este o sărbătoare specială pentru această parohie, pentru această biserică şi o sărbătoare a fiecărui suflet care face parte din această comunitate parohială, deoarece nu cred că există inimă de credincios care să fi intrat în biserica aceasta şi să nu fi poposit puţin, măcar preţ de câteva secunde, la moaştele sfinţilor Epictet şi Astion şi să ceară ajutorul lor.

Cred că fiecare dintre dumneavoastră, trăitori, credincioşi, rugători, aţi simţit atunci când aţi cerut ajutorul Sfinţilor Epictet şi Astion o picătură din dragostea şi din harul lui Dumnezeu revărsându-se asupra dumneavoastră. Trebuie să precizăm că un sfânt este un trăitor şi un model de viaţă. De la sfinţi învăţăm să trăim credinţa cu adevărat. Au trăit-o şi ei în viaţa lor, au pus-o în practică împreună cu virtuţile creştineşti. Chiar dacă nu au fost teologi şi cunoscători ai multor lucruri, au ştiut cum să trăiască la adevărata măsură şi la adevărata valoare şi autentică credinţă.

Pentru biserica noastră este o sărbătoare deosebită, în urmă cu 11 ani, prin râvna părintelui paroh Ionel Marian şi a părintelui Teodor Constantin Marian, fiul său, şi datorită bunăvoinţei ÎPS Teodosie, episcop al Tomisului, moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au fost aduse spre închinare şi cinstire deosebită pe meleagurile noastre, poposind la această biserică închinată Sf. Proroc Ilie. Spre bucuria credincioşilor şi entuziasmul celor de atunci, aceste părticele din Sfintele moaşte ale celor doi Sfinţi Epictet şi Astion au rămas aici pentru cât va voi Dumnezeu. Este vorba de 11 ani binecuvântaţi în care beneficiem de ajutorul Sfinţilor Martiri Epictet, preotul şi monahul Astion. Este o mare bucurie pentru noi să ştim că suntem binecuvântaţi de Dumnezeu cu moaşte ale unor sfinţi care au trăit şi murit pentru Hristos şi să încercăm împreună să ne rugăm cât mai des, cu insistenţă şi sinceritate, la Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion. Acatistul celor doi sfinţi înzestraţi cu harul lui Dumnezeu şi purtători de putere divină îl facem în fiecare miercuri, începând cu ora 9. Dacă venim cu sinceritate şi cu râvnă se văd rezultate ori mai devreme, ori mai târziu”, a fost îndemnul preotului Tudorel Neculau către cei prezenţi la Sfânta Liturghie.

Sf. Epictet şi Astion au săvârşit multe minuni şi la Fălticeni

Procesiunea din ziua de 8 iulie în jurul Bisericii „Sf. Ilie” din Fălticeni, cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, este un eveniment înscris în calendarul activităţilor parohiale şi poartă pecetea râvnei preotului paroh Ionel Marian şi al regretatului părinte Teodor Constantin Marian, cel care a adus în urmă cu 11 ani şi o componentă religioasă Zilelor Municipiului Fălticeni, apreciată atât de localnici, cât şi de cei veniţi din alte părţi să petreacă în oraşul cultural al judeţului Suceava.

„Bucuria o exprimăm prin fapte. Procesiunea la care am participat trădează bucuria noastră că Sfinţii Epictet şi Astion şi-au «vărsat» din cununa muceniciei pentru credinţa în Hristos, cu care au fost înzestraţi, şi la noi la Fălticeni. Ei au poposit la Fălticeni şi de când au venit în biserica noastră noi am îndrăznit să-i solicităm să fie mereu prezenţi la rugăciunea noastră. Să înceapă de la Dumnezeu harul şi binecuvântarea noastră. Bucuria este exprimată în fel şi chip. Sfinţii Epictet şi Astion au săvârşit multe minuni şi la noi la Fălticeni. Cei care s-au rugat cu credinţă sfinţilor Epictet şi Astion au primit har şi binecuvântare. Sfinţii nu au fost decât mijlocitori. Şi aceste minuni sunt înscrise în cartea vieţii şi le ştie Dumnezeu.

În semn de bucurie, în semn de respect, în semn de cinstire, unul din cei care s-a ostenit în urmă cu 11 ani şi a vegheat la sfintele moaşte o săptămână este fratele nostru, astăzi monahul Epictet, de la Mănăstirea Broşteni. L-am invitat să fie prezent de ziua lui aici. În semn de cinstire pentru Sfinţii Epictet şi Astion el a dorit mult şi cu binecuvântarea ÎPS Pimen a primit acceptul să poarte numele Sfântului Epictet, nume de monah”, a spus preotul paroh Ionel Marian.

Cei mai vechi martiri de pe teritoriul României

Sfinţii Epictet şi Astion, pomeniţi astăzi de Biserica Ortodoxă, sunt, poate, cei mai vechi martiri de pe teritoriul României. Ei au pătimit în cetatea Halmyris, aproape de braţul Sfântul Gheorghe al Dunării. Potrivit actului lor martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din secolul al XV-lea, aflată în arhiva bisericii Mântuitorului din Utrecht, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul Diocleţian (284-305). Sfântul Epictet era originar din părţile Răsăritului şi a fost un preot înzestrat cu darul facerii de minuni. Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Acesta fusese păgân, dar preotul Epictet l-a convertit la creştinism. Şi tânărul Astion s-a învrednicit de darul facerii de minuni. Pentru credinţa lor, în ziua de 8 iulie, li s-a tăiat capul, mai întâi lui Astion, după care preotul Epictet, lăsându-şi capul peste trupul ucenicului său, a primit şi el aceeaşi pedeapsă, în acest fel, cei doi martiri sfinţind pământul Dobrogei cu sângele lor.

Actul martiric spune că trupurile celor doi erau albe ca zăpada şi că cei ce sufereau de vreo boală, durere sau grijă şi se atingeau cu credinţă de acestea sau le sărutau cu evlavie se vindecau.

Pentru noi, românii, actul martiric al celor doi sfinţi are o valoare deosebită, deoarece, în afară de cel al pătimirii Sf. Mc. Emilian de la Durostorum, este singurul act cu care se poate mândri literatura aghiografică dobrogeană.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI