Din cauza pestei porcine din Ucraina

Produsele de origine animală, confiscate în PCTF Siret

> „Avem un spaţiu în care depozităm produsele confiscate, pe care ulterior le dirijăm către incinerare, situaţia fiind ţinută sub control” a declarat un oficial al DSVSA Suceava > La control vor fi luate şi bagajele ucrainenilor şi românilor care fac micul trafic de frontieră cu produse alimentare

Pesta porcină africană, boală care evoluează în Ucraina, înăspreşte măsurile care vor fi luate la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Conform unei surse din cadrul Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, deocamdată, în judeţul Suceava nu a fost închis niciun târg de animale, însă la graniţa cu statul vecin produsele de origine animală sunt confiscate. Mai puţin cele ale persoanelor fizice care intră în România dinspre Ucraina, bagajele acestora neputând fi controlate.

„Pe această linie, noi de trei luni suntem în colaborare cu Inspectoratul Poliţiei de Frontieră şi cu Vama Siret. Acolo s-au instituit măsuri de confiscare a tot ce este produs de origine animală. Întâmpinăm însă o singură greutate, aceea că nu se poate controla în bagajele care intră în România din Ucraina” a declarat un oficial al DSVSA Suceava.

Conform sursei citate, Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a cerut sprijin în acest sens, pe parcursul acestei luni urmând a fi aprobată o hotărâre de guvern care să instituie obligaţia prezentării bagajelor la control. „La ora actuală avem un spaţiu în care depozităm produsele confiscate, pe care ulterior le dirijăm către incinerare, astfel încât situaţia este ţinută sub control” a declarat responsabilul DSVSA.

Virusul pestei porcine poate determina pagube importante crescătorilor, cât şi economiei naţionale, din cauza mortalităţii ridicate în rândul porcinelor infectate, dificultăţilor de eradicare a bolii, dar şi prin restricţiile impuse la comercializare. Împotriva pestei porcine africane nu există vaccin, toţi porcii bolnavi fiind ucişi, iar proprietarii urmând a primi despăgubiri pentru pierderile suferite.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI