La şedinţa în care s-a dispus control medical în Vama Siret, reprezentantul CJ a fost de acord doar cu tipărirea unor pliante de informare

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, că reprezentantul CJ Suceava în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care s-­a dispus efectuarea de controale medicale în Vama Siret, pentru depistarea bolnavilor de gripă porcină, a fost de acord doar cu tipărirea unor pliante de informare a populaţiei privind măsurile de prevenţie în cazul gripei.

Nechifor a spus că nu a participat la această şedinţă a CJSU Suceava convocată de prefectul Constantin Harasim, dar că CJ Suceava a fost reprezentat de un jurist.

„Noi ne­-am asumat doar să tipărim pliante pentru informarea populaţiei în măsura în care ni se pune la dispoziţie un format” a spus preşedintele CJ Suceava.

El a spus că este foarte importantă măsura de informare a populaţiei şi a evitat să comenteze despre deciziile luate de prefectul Constantin Harasim.

„E nevoie de măsuri de prevenţie. Restul măsurilor pot fi îmbunătăţite şi discutate” a spus Nechifor.

Măsura înfiinţării unui punct medical de verificare a persoanelor care tranzitează prin punctul vamal Siret putea fi adoptată doar de Ministerul Sănătăţii împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru că este o măsură ce afectează dreptul la libera circulaţie, potrivit reglementărilor internaţionale în domeniul sanitar.

Astfel, Regulamentul Sanitar Internaţional, adoptat în anul 2005 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prevede că, în situaţii excepţionale, la punctele de trecere a frontierei controalele medicale se pot efectua, pe zone, numai printr-o dispoziţie a Ministerului Sănătăţii şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a renunţat ieri dimineaţa la controlul medical la frontieră, arătând că acesta nu se mai justifică în condiţiile în care nu s­-a depistat, de la instituirea lui, sâmbătă, niciun caz suspect de gripă porcină.

De altfel, prefectul a retras, la nici 24 de ore, ambulanţa care fusese trimisă la Vama Siret pentru a transporta eventualii bolnavi la o secţie de boli infecţioase.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI