Capitala Suceava

Despre Suceava-capitală culturală europeană s-a vorbit puţin sau deloc în ultima vreme. Şi autorităţile, dar mai ales oamenii de opinie din domeniu culturii par a fi părăsit ideea care a entuziasmat şi a aprins spiritele politice, interesate însă mai degrabă de zgomotul din jurul ideii decât de ideea însăşi. Idee preluată însă oarecum din zbor, foarte puţină lume ştiind cu adevărat cu ce se mănâncă acest statut. (Noi vom încerca să scriem cât mai mult despre o asemenea iniţiativă, preluând elemente din experienţa comunităţilor europene care au trecut sau trec printr-o asemenea remarcabilă angajare de forţe, cu siguranţă nu numai din spectrul cultural).

Pe diferite căi, deocamdată nedeconspirabile, am aflat însă că, cel puţin autorităţile, par a se fi înhămat serios la caleaşca aceasta. Ele au propus unui om de cultură, neangajat politic, să purceadă la organizarea primului eşalon care urmează să se angajeze în bătălie şi care are obligaţia de a purcede la constituirea unei asociaţii care să preia ulterior conducerea legală a demersurilor, elaborarea statutului, selecţia firmei de consultanţă care va elabora strategia culturală a Sucevei pentru etapa următoare şi va pregăti dosarul de înscriere, atragerea personalităţilor care să fie implicate în diferite etape ale parcursului de până la decizia de acceptare sau nu a dosarului Sucevei în competiţia naţională pentru obţinerea statutului de capitală culturală europeană.

Până la asumarea oficială de către autorităţi a intrării în competiţie nu va curge probabil multă apă pe Suceava cea străjuită de cetatea celui mai vrednic voievod român.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI