Un nou proiect al Fundației „Renașterea Bucovineană”

„Mănăstirea Arbore – Izvor de legendă și tradiție bucovineană”

Eforturilor autorităților județene de a consacra Bucovina ca o destinație turistică de excepție li se adaugă și demersurile inițiativei private. Demonstrativ în acest sens poate fi considerat și proiectul Fundației „Renașterea Bucovineană”, „Mănăstirea Arbore – Izvor de legendă și tradiție bucovineană”.
 

Obiectivul specific a1 proiectului îl constituie valorificarea potențialului turistic prin promovarea identității cultural-religioasă – componentă a mediului antropic, în scopul creșterii gradului de atractivitate ca destinație turistică a Mănăstirii Arbore. Produsul turistic ,,Mănăstirea Arbore – Izvor de legendă și tradiție bucovineană” promovat prin proiect, oferă tradiție și artă, cultură și dăruire, inspirație și valoare, toate reprezentând surse de dezvoltare durabilă locală, regională și națională. Pentru a oferi vizibilitate produsului turistic și pentru a prezenta comuna Arbore ca o destinație turistică atractivă la nivel regional și național va fi demarată o campanie de promovare prin mai multe canale specifice: mass-media, realizarea unui portal de informații, printuri, realizare album foto, film și carte cu specific turistic, precum și participări la târguri de profil cu impact național. Dl Ioan T. Lazăr, președintele organizației ce se ocupă de implementarea proiectului de la Arbore, ne-a declarat: „Biserica Arbore, ctitorie a hatmanului Luca Arbore, Portar al Sucevei, are o istorie tainică desprinsă din istoria ei cunoscută. Pictura acestui așezământ, inițiatică pentru acele vremuri, a fost copiată 150 de ani mai târziu, între anii 1678-1684, de celebrul zugrav de biserici valah Pârvu Mutul și a constituit modelul care a dus la «revoluționarea» picturii din Țara Românească din secolul al XVIII-lea. Zugravii munteni au preluat pictura lui Dragoș Coman de la Arbore și, astfel, i-au «însuflețit» pe sfinții valahi. Alți au devenit celebri pe nemeritate iar biserica de la Arbore a rămas doar o nestemată a Bucovinei, când, de fapt, în nord s-a plămădit și s-a declanșat «revoluția» împotriva erminiilor bizantine și grecești, mult prea închistate din punct de vedere artistic. Promovăm biserica din Arbore pentru a restitui un adevăr istoric omis de alții. Promovăm biserica din Arbore pentru că are o valoare inestimabilă.” Valoarea totală a proiectului este de 896.747,92 lei și se va derula beneficiind de o finanțare prin Programul Operațional 2007-2013 Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă și dezvoltarea turismului”. Marți, 6 septembrie, la Sala „Nicolae Labiș” a Palatului Administrativ Suceava, va avea loc conferința de lansare a proiectului, la care, alături de reprezentanții Fundației „Renașterea Bucovineană” și cei ai mass-media, vor participa subprefectul de Suceava, dna Angela Zarojanu, precum și oficialitățile locale din comuna Arbore.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI