Este posibil ?!! Este !

Banca de Gene Suceava riscă să piardă cele 17.000 de probe de semințe din colecțiile proprii

Laboratorul central pentru calitatea semințelor nu a trimis banii pentru achitarea facturii la energia electrică, iar E.ON Electrica a amenințat cu tăierea alimentării Mii de probe în conservare la Banca de Gene sunt în pericol din cauză că E.ON Electrica ar putea debranșa instituția suceveană de la rețeaua de alimentare cu energie electrică.
 

Banca de Gene Suceava

Directorul coordonator Silvia Străjeru spune că facturile nu au mai fost achitate din luna mai, motivul fiind reorganizarea Laboratorului central pentru calitatea semințelor, în a cărui subordine se află Banca de Gene, demersul respectiv împiedicând virarea la timp a banilor necesari achitării contravalorii consumului de energie. Suma datorată se ridică la circa 20.000 de lei, E.ON amenințând că își va pune în practică somația în două săptămâni, perioadă de grație pe cale să expire zilele acestea. „Laboratorul se reorganizează pentru a doua oară, având o altă denumire, iar majoritatea operațiunilor nu se pot face decât după apariția actului normativ care să consacre noile modificări. Este vorba inclusiv despre preluarea laboratoarelor pentru calitatea semințelor, prilej cu care se schimbă și modul de finanțare. Dacă până acum laboratorul era finanțat doar de la bugetul de stat, unde vărsa și toate veniturile realizate, de acum încolo, jumătate din fonduri vor veni de la buget, iar cealaltă jumătate din activitatea proprie”, reliefează Silvia Străjeru. Dna Străjeru semnalează că, în condițiile în care banii de la centru nu vor veni, iar curentul va fi întrerupt, în spațiile de conservare nu va mai putea fi asigurată o plajă de temperatură cuprinsă între +4 și -20 de grade Celsius. „Vom avea o adevărată problemă, pentru că sistarea furnizării energiei electrice ar supune semințele la șoc termic, condiții în care acestea își pierd longevitatea, iar viabilitatea va scădea. Dacă întreruperea curentului are loc pentru o perioadă mai lungă de timp, este mai grav, pentru că riscăm să pierdem mare parte din materialul din colecții. Fiecare probă are un anumit grad de rezistență, unele putând fi afectate mai mult, iar altele mai puțin”, accentuează directorul coordonator al Băncii de Gene, Silvia Străjeru. Colecțiile Băncii de Gene, însumând circa 17.000 de probe, care aparțin la 340 de specii vegetale, reprezintă prețioase surse de diversitate genetică (în special de germoplasmă rezistentă la factorii de stres biotic și abiotic) destinate programelor de ameliorare actuale sau viitoare. Totodată, Banca de Resurse Genetice Vegetale furnizează material biologic pentru a fi reintrodus în cultură, în caz de dispariție a acestuia, ca urmare a fenomenului de erodare genetică, cauzată de factori naturali sau artificiali.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI