Beneficiarii venitului minim garantat ies la muncă şi nu prea

> Primăria Suceava are 121 de dosare în plată, în lucrări publice prestând efectiv numai 76 de persoane > În această perioadă asistaţii social sunt scoşi la deszăpezire în parcuri şi locuri de joacă pentru copii

Doar o parte a beneficiarilor de ajutor social din municipiul Suceava ies la muncă pentru a presta în folosul comunităţii, aşa cum prevede Legea venitului minim garantat. Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei are în evidenţă 140 de dosare deschise, dintre care în plată efectivă sunt doar 121. Însă, în familiile beneficiare, apte de muncă sunt numai 76 de persoane, acestea având obligaţia să efectueze, lunar, un anumit număr de ore de muncă în lucrări publice. Potrivit planului de lucrări de interes local, în această perioadă asistaţii social sunt scoşi la deszăpezire în parcuri şi locuri de joacă pentru copii, urmând ca, odată cu venirea primăverii, beneficiarii de venit minim garantat să presteze la eliminarea gheţii, măturatul aleilor pietonale şi parcurilor, precum şi la vopsirea mobilierului urban. Pe durata verii, lucrătorii în cauză vor menţine curăţenia locurilor de joacă pentru copii şi vor avea grijă de trotuarele din parcuri, lucruri valabile şi în toamnă, când asistaţii cu pricina vor aduna şi frunzele moarte căzute din copaci.

Conform unui proiect de hotărâre care va fi analizat de deliberativului sucevean, numărul obligatoriu de ore de muncă se calculează proporţional cu mărimea ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, la care se aplică un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în funcţie de durata medie lunară a timpului de muncă. La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia ori persoana singură le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii de acordare a ajutorului social, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat şi asigurări de şomaj; indemnizaţii; alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent; indiferent de bugetul din care se suportă; obligaţii legale de întreţinere, cât şi alte creanţe legale. Excepţie fac alocaţia pentru susţinerea familiei, bugetul complementar persoane cu handicap, bursele de studiu şi bursele speciale, ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, precum şi sprijinul financiar din Programul „Bani de liceu”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI