Pe 27 ianuarie

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului va fi marcată la CN „Ştefan cel Mare”

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului va fi marcată şi la Suceava printr-un eveniment omagial organizat pe 27 ianuarie, de la ora 12, în aula CN „Ştefan cel Mare”, de Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Comunitatea evreilor din Suceava şi Alexandria Librării.

„Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea, în 1945, a lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care au fost ucişi 6 milioane de evrei, dar şi milioane aparţinând şi altor culturi, de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945” a precizat conducerea Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”.

27 ianuarie este considerată „o zi universală de comemorare”, fiind propusă de 90 de state şi stabilită în urma Rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. „Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI