Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, în „Duminica vindecării orbului din naştere”

În cea de-a şasea duminică după Sfintele Paşti, când în bisericile ortodoxe a fost lecturată pericopa evanghelică ce relatează vindecarea minunată a unui orb din naştere, credincioşii veniţi la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” au fost părtaşi la o aleasă bucurie duhovnicească. În mijlocul lor şi al obştii monahale au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

Ierarhii au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în incinta mănăstirii, nu înainte de a se închina la cinstitele moaşte ale ocrotitorului Cetăţii Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Racla care adăposteşte moaştele Sfântului Ioan cel Nou a fost aşezată în dimineaţa acestei zile în baldachinul împodobit aflat sub teii din curtea aşezământului monahal, pentru ca pelerinii ce şi-au îndreptat paşii spre acest locaş de cult să aducă marelui mucenic din Trapezunt, cel ce le este mereu grabnic ajutător, prinosul lor de rugăciune şi recunoştinţă. Alături de obştea mănăstirii şi de slujitorii Catedralei Arhiepiscopale, din soborul slujitor au făcut parte clerici din cadrul Centrului Eparhial, între care arhimandritul Paraschiv Dabija, vicar-administrativ.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu, cuvântul de învăţătură fiind rostit în timpul împărtăşirii clericilor de către PC Părinte Vasile Claudiu Miroş, de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Burla, Protopopiatul Rădăuţi. Pornind de la înţelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice ce s-a citit astăzi, acesta le-a vorbit celor care s-au alăturat în rugăciune soborului slujitor despre contrastul dintre lumina pe care Mântuitorul a dăruit-o acestui orb din naştere, redându-i vederea, şi invidia întunecată a fariseilor care L-au defăimat pe Mântuitorul Iisus Hristos, sub pretextul că El a încălcat sabatul, „ziua odihnei”, vindecând în zi de sâmbătă cumplita neputinţă a celui ce nu văzuse niciodată lumina soarelui. Mai mare boală este necredinţa sau orbirea spirituală, a subliniat sfinţia sa, decât nevederea trupească şi mai lesne este a te vindeca de orbirea trupească, decât de cea sufletească.

Înainte de încheierea Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi ai Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor au citit rugăciuni de dezlegare şi rugăciuni pentru sănătate trupească şi sufletească. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic i-a mulţumit părintelui oaspete pentru cuvântul de învăţătură, reamintind faptul că predica susţinută de preacucernicul părinte va fi inclusă într-un nou volum de predici.

Nu în ultimul rând, ierarhul i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul şi întregului sobor pentru împreuna slujire, precum şi corului Catedralei Arhiepiscopale pentru răspunsurile liturgice date şi a anunţat faptul că la sărbătoarea Înălţării Domnului, joi, 13 iunie 2024, Preasfinţia Sa va fi delegat la hramul Mănăstirii Neamţ, în timp ce la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” va fi prezent Înaltpreasfinţia Sa.

Pr. ŞTEFAN MIHALCEA

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI