Emmanuel Macron a dizolvat Parlamentul şi a declanşat alegeri anticipate după votul de duminică

În urma victoriei zdrobitoare a lui Jordan Bardella (RN) în faţa lui Valérie Hayer (Renaissance) şi Raphaël Glucksmann (PS), preşedintele Franţei a anunţat alegeri legislative la 30 iunie şi 7 iulie, potrivit Le Figaro.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declanşat un cutremur politic convocând alegeri legislative şoc pentru sfârşitul acestei luni, după ce a fost învins în scrutinul pentru Uniunea Europeană de partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen. Decizia lui Macron este surprinzătoare şi pare că aruncă zarurile privind viitorul său politic, cu trei ani înainte de încheierea mandatului.

În cazul în care partidul RN, al lui Le Pen, va câştiga o majoritate parlamentară, Macron ar rămâne fără un cuvânt de spus în afacerile interne. El a declarat că rezultatele pentru UE sunt sumbre pentru guvernul său şi că nu se poate preface că le ignoră.

Consilierii lui Macron au declarat că preşedintele a luat decizia după aniversarea a 80 de ani de la debarcarea în Normandia, săptămâna aceasta, când a întâlnit oameni care au spus că s-au săturat de luptele politice interminabile din parlament.

Le Pen şi Bardella au încercat să încadreze alegerile europene ca un referendum la jumătatea mandatului lui Macron, exploatând nemulţumirea faţă de imigraţie, criminalitate şi o criză de doi ani a inflaţiei.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI