Candidaţii au uitat de şcoală

 Unele formaţiuni politice şi-au cuprins în programele lor electorale diverse aspecte legate de şcoli, nu şi de şcoală, de educaţie, de sincronizare a învăţământului românesc cu marile centre şi politici educaţionale occidentale, iar altele au omis şcoala. Se pare că în acest domeniu lipsesc cu totul expertiza şi competenţele actualilor politicieni, ba chiar şi ale viitorilor. În schimb, am văzut candidaţi preocupaţi de reparaţii ale şcolilor, nu de construcţii noi, ci de eternele toalete din fundul curţii, de alimentare cu apă şi de garduri împrejmuitoare. Unii mai îndrăzneţi vorbeau de săli de sport şi bazine de înot ca şi la precedentele alegeri. Cu care să mai strângă ceva voturi de pe la părinţi şi bunici.

Mi-e tot mai clar că şcoala a devenit neimportantă, nesemnificativă pentru societatea noastră, nu doar pentru diriguitori, nerelevantă sub aspect electoral, adică nu prea aduce voturi. Profesori-candidaţi n-am prea văzut, cu excepţia câtorva la europarlamentare, aşa că în continuare nu se va întâmpla nimic notabil cu şcoala românească: ne vom face de ruşine în coada Europei la testele PISA, vom rămâne cu cel mai mic număr de studenţi la mia de locuitori şi un foarte mic procent din buget per elev şi student. Vom avea biblioteci rămase şi ele fără fonduri de cărţi noi, că nici cititorii nu se prea înghesuie… Ca în orice ţară săracă din Lumea a Treia.

Partea proastă este însă alta: destui tineri nu mai cred în şcoală, în reuşita lor socială prin intermediul studiilor, al universităţilor, ca dovadă numărul celor înscrişi la studii superioare este an de an tot mai mic, la fel ca şi numărul celor ce aleg să înveţe în marile universităţi occidentale, inclusiv peste ocean. Noroc de bursele oferite de respectivele instituţii, altfel stăteam şi mai prost.

Veţi spune că nu e aşa de mare pierderea de moment ce avem atâtea fabrici de diplome, atâtea examene, masterate şi doctorate plagiate, că în fond cine are de învăţat oricum va învăţa. Cine nu, face cunoştinţă devreme cu lopata şi găleata de mortar în Apus sau se apucă de cules căpşuni şi sparanghel.

Dar acceptând fie şi inconştient această stare, riscăm ca viitorul României să nu fie acela pe care ni-l dorim, în timp ce procentele de cetăţeni cu studii superioare şi lungă durată sunt în UE în medie de 43%, iar între ţările componente fluctuează între 63% Irlanda, 62% Cipru, 60% Luxemburg, 57% Lituania, Suedia 54%, Spania şi Franţa 52%, Polonia 46%, Italia 31%, Ungaria 29%, iar România 23%, la aproape jumătate din media europeană! Pentru mine ca fost dascăl e cu totul frustrant.

E uşor de observat că bunăstarea, cultura, nivelul de trai coincid cu nivelul cel mai înalt de şcolarizare, de educaţie şi instrucţie, ceea ce înseamnă că România e condamnată la subdezvoltare şi în perioada următoare până când ne va reveni dragostea de carte şi şcoală.

Observ că în prezenta campanie electorală s-au ridicat destule voci împotriva amatorismului în politică, a prostiilor făcute de alţii, a lipsei de competenţă, a lipsei doctrinelor politice, dar acestea nu vin de la sine, nici nu pot fi însuşite decât amatoristic din experienţa înaintaşilor, iar statele dezvoltate fac paşi uriaşi pe managementul ştiinţific, căci ştiinţa conducerii unui stat se învaţă la şcoală cu profesori serioşi de când îi lumea, oameni buni.

Toţi competitorii se declară nemulţumiţi, fără excepţie, de „clasa politică“, strâmbă din nas la majoritatea actualilor politicieni, deşi nici ei nu par altfel, dar n-am văzut pe niciunul (poate mi-a scăpat) să-şi declare studiile politice, absolvirea unor cursuri de ştiinţe politice, politologie, sociologie, dar dau din coate abraş să ne fie conducători! Ca să ce? Vorba răstită a unui mare „maestru“ jurnalist atoateştiutor.

E bine că selecţia personajelor politice o fac cetăţenii. Dar mare parte din alegători se lasă prostiţi de pomeni electorale, de clipuri mincinoase şi manipulatoare, iar nu puţini o fac în bătaie de joc şi „se pişă“ pe el de vot. Ei bine, aceştia se plâng apoi pe reţelele sociale, în spaţiul public, deşi graţie lor ne ajung în faţă inşi lipsiţi de onestitate, analfabeţi, mincinoşi, corupţi…

Poate măcar acum va fi altfel.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI