Europarlamentare 2024

Alegătorii din 21 de ţări membre ale UE au fost chemaţi ieri la urne

Cetăţenii din 21 de ţări membre ale Uniunii Europene au ales ieri reprezentanţii în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. În total au fost aleşi 720 de europarlamentari, cu 15 mai mult decât la precedentele alegeri.

Legislaţia Uniunii Europene prevede că alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani, într-un interval de patru zile, de joi până duminică, de această dată între 6 – 9 iunie.

Alegerile europene se organizează conform legislaţiei naţionale a fiecărui stat membru. Votul s-a încheiat în şase ţări membre – Olanda, Irlanda, Cehia, Letonia, Malta şi Slovacia.

Alegătorii români din ţară şi străinătate i-au ales ieri pe cei 33 de reprezentanţi ai României în legislativul UE. Pe fondul diferenţelor de fus orar, votul la secţiile din străinătate organizate de MAE a început sâmbătă la ora 22:00 (ora României), când s-a deschis prima secţie de votare, organizată la Auckland, Noua Zeelandă. Urnele au fot deschise în ţară şi străinătate între orele locale 7:00 – 22:00.

Parlamentul European este singura instituţie europeană aleasă direct de cetăţeni. În total, aproximativ 360 de milioane de europeni au fost chemaţi la urne pentru a-i alege pe cei 720 de membri ai următorului Parlament European.

Două milioane de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani au putut vota pentru prima dată, după ce Germania şi Belgia au redus vârsta minimă de vot la 16 ani, după Austria şi Malta în 2018, şi Grecia, până la 17 ani, în 2016.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a votat ieri dimineaţă pentru alegerile europarlamentare la o secţie de votare din apropierea locuinţei sale din Saxonia Inferioară, relatează DPA. După ce şi-a exprimat votul, ea a zâmbit scurt în faţa camerelor de luat vederi pentru fotografii şi a părăsit secţia de votare după câteva minute. Von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, speră să îşi păstreze funcţia supremă pentru un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI