Procentul exploziv

> Cristian VĂLIANU

Un titlu de ieri al agenţiilor de presă româneşti, parcă menit să bage în sperieţi consumatorul de energie electrică, fie el casnic, fie firmă, s-a propagat cu firească repeziciune pe canalele online şi TV de informare.

În rezumat, ştirea spunea că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie a mărit, de la 1 iunie (noaptea, ca hoţii, fără prea mult tam-tam), cu 40% tariful de servicii de sistem al Transelectrica, care creştere, după cum subliniau cu patos şi indignare cei care au stat la originea informaţiei, se va regăsi în facturile tuturor consumatorilor.

40%!… Mult tare, veţi spune, doar că, dacă un licăr de curiozitate se iţeşte dintre sinapsele speriate de procentul înspăimântător, asta ar face şi un pic de lumină asupra subiectului.

Căutând să vedem ce înseamnă „tariful de servicii de sistem” ca pondere în preţul final suportat de consumator, aflăm că acesta ar fi de 5,46% pentru clienţi casnici şi 8,22% pentru clienţi non-casnici. Cu alte cuvinte, creşterea de 40 de procente se aplică doar la valorile amintite anterior, influenţa asupra preţului final fiind relativ mică.

Fără a avea în intenţie să devin avocat apărător în această cauză al vreunui partid politic, îmi pare totuşi că acei tineri şi promiţători (zic ei) politicieni care au iniţiat ştirea într-un demers pur electoral, ar fi trebuit să se gândească un pic şi la alegătorul panicat astfel, al cărui interes, tot ei zic, îl apără mereu cu aprigă înfocare.

Dar, pe de altă parte, la război, ca la război, se trage cu orice, fie şi cu procente care explodează fix ca un balon de aer…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI