Ars amandi

Leacuri şi profeţii

Leac. Este o specie erbacee aromatică, perenă, din familia Hypericaceae. Menţionată în nenumărate scrieri din antichitate, sunătoarea este una dintre cele mai cunoscute şi utilizate specii de plante medicinale. Aceasta a făcut parte din numeroase antidoturi şi panacee precum mitridatiumul (presupus a fi fost creat de către Mitridate al VI-lea) sau teriacul veneţian (Theriaca andromachi). Astfel, de-a lungul timpului, aceasta a fost folosită pentru combaterea şi ameliorarea multor probleme de sănătate. De asemenea, acesteia i s-au atribuit numeroase proprietăţi mistice, fiind considerată utilă în alungarea duhurilor rele şi protejarea casei şi a animalelor. În prezent, sunătoarea este recunoscută şi folosită în fitoterapie pentru proprietăţile sale benefice asupra sistemului nervos, precum şi a celui digestiv. Aceasta a fost dovedită ştiinţific ca fiind de trei ori mai eficientă în îmbunătăţirea stării de spirit faţă de antidepresivele de sinteză.

Profeţie. „Hoţii or să fie domni şi curvele, doamne! Mai mulţi ani, România o să fie bârlogul tâlharilor!”. 89 de ani de la profeţia ciobanului Petrache Lupu. E incredibil cum a putut acest om să vadă ceea ce ni se întâmplă azi! O stradă din Maglavit, Dolj, îi poartă azi numele, iar o statuie înălţată lângă Primărie aminteşte de acest cioban orfan, fără carte şi aproape surd şi mut, căruia i s-a arătat Dumnezeu, în primăvara anului 1935. Momentul a dat naştere unuia dintre cele mai ample fenomene religioase din România, cuprinzând, de-a lungul anilor, sute de mii de oameni, deopotrivă intelectuali, preoţi, politicieni şi ţărani. Iată profeţia: „Un mare imperiu va cuprinde Europa şi România sfântă va fi cucerită fără să se tragă cu tunul. Mari nenorociri se vor abate atunci asupra românilor. Se vor băjeni cu milioanele, vor fi multe inundaţii şi cutremure mari, secetă mare, furtuni înfricoşătoare venite din senin. Doi ani de zile, România, Europa şi toată lumea o să fie cuprinsă de o nouă boală, o nouă ciumă. Bogatul o să ceară săracului adăpost şi mămăligă. Ţara o să fie trădată chiar de cei care o conduc, iar banul o să fie singura religie a oamenilor. Degeaba preoţii şi vlădicii or să ridice Crucea lui Hristos, că nu vor mai fi ascultaţi şi lumea o să râdă de ei. Hoţii or să fie domni şi curvele, doamne! Mai mulţi ani, România o să fie bârlogul tâlharilor şi va avea felinarul roşu drept stemă. Războiul o să ne bată la uşă şi disperarea îşi va găsi sălaş în sufletul românilor. Când o să piară ultimul trădător de ţară şi toţi românii se vor pocăi, toţi se vor întoarce de peste tot acasă, atunci o mare minune se va întâmpla şi Maica Domnului o să-şi întindă Acoperământul Sfânt peste Grădina Ei, salvându-ne pe toţi, pe toţi românii, şi aducând pace, bunăstare şi bucurie. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Whisky. Este documentat că deja în secolul al XV-lea, whisky a fost produs în Irlanda şi Scoţia. Există o versiune conform căreia, în aceste ţări, a început să se producă whisky pentru a prelucra orzul, care nu a fost bine depozitat în anii buni şi putea dispărea din cauza umezelii. În 1579, în Scoţia, recolta de orz a fost extrem de redusă, iar parlamentul acestei ţări a adoptat o lege specială, potrivit căreia utilizarea whisky-ului era permisă numai nobilimii. Până în 1846, pentru producere se utiliza doar orzul. După abolirea acestei interdicţii, s-au folosit porumb, grâu şi secară. În Scoţia, în 1860, a fost adoptată o lege, potrivit căreia whisky-ul adevărat trebuie să fie depozitat cel puţin trei ani, după ce băutura a fost îmbuteliată. Într-o sticlă, un whisky bun îşi păstrează gustul timp de 100 de ani. De aceea, investiţia în whisky este considerată o investiţie bună: poate fi stocat mult timp, iar preţul creşte an după an.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI