Casa Dior a prezentat noua sa colecţie de croazieră, care omagiază reginele şi războinicele din Scoţia

Folosind tartan cu accente punk, lanţuri cu zale şi rochii de bal ce păreau desprinse din basme, casa de modă franceză Dior a adus un omagiu tradiţiilor şi spiritului rebel al Scoţiei, unde a prezentat colecţia sa croazieră pentru anul 2025 pe peluza unui castel maiestuos, informează AFP.

În afara evenimentelor din seria „Fashion Week” („Săptămâna Modei”), marile case de modă au făcut un obicei din a invita celebrităţi şi reprezentanţi ai acestei industrii la veritabile călătorii în jurul lumii prin intermediul unor colecţii „croazieră”, defilări spectaculoase organizate în timpul sezonului de primăvară în diverse zone ale lumii.

După Atena, Sevilla şi Ciudad de Mexico, directoarea artistică pentru colecţiile feminine ale casei Dior începând din 2016, Maria Grazia Chiuri, s-a inspirat de această dată din folclorul Scoţiei şi a ales somptuosul Castel Drummond din comitatul Perthshire pentru Castel Drummond a-şi dezvălui creaţiile.

În faţa mai multor vedete care deţin statutul de imagine oficială a casei Dior – Jennifer Lawrence, Anya Taylor-Joy, Rosamud Pike şi Laetitia Casta – şi sub un soare radios, manechinele au apărut în faţa spectatorilor în sunete de cimpoi, coborând scări impunătoare din piatră înainte de a se îndrepta spre un labirint format din garduri verzi şi arbori centenari. De după arbuşti, au apărut atunci siluetele unor războinice, cu cozi lungi pe spate, îmbrăcate în haine din piele, cămăşi de zale şi platoşe sclipitoare. În scenă au intrat apoi alte modele, de această dată feerice, cu gulere din dantelă, pelerine, rochii grele de bal, confecţionate din catifea şi cu corsete brodate cu perle.

Stilurile s-au întrepătruns şi în curând fustele au avut croieli cu vedere spre cizme din piele înalte până la coapse, au luat apoi forma unui kilt sau au făcut loc pentru apariţia pantalonilor scurţi, ciorapilor înalţi şi colierelor din piele şi argint de inspiraţie punk.

În centrul acestei colecţii s-a aflat tartanul, celebra stofă scoţiană în carouri, prezent în majoritatea articolelor din noua colec-ţie Dior, în tonuri de violet, maro-auriu şi roşu, cu un spirit grunge pe deplin asumat.

Maria Grazia Chiuri a combinat această ţesătură tradiţională cu cultura punk, „dând dovadă de foarte multă graţie (…), a fost mag-nific”, a declarat actriţa franceză Camille Cottin după defilare.

Dorind să asocieze „trecutul şi viitorul”, prezentarea colecţiei Dior a combinat totodată muzica cimpoaielor cu stilul pop al anilor 1980, aducând un omagiu grupului Eurythmics şi solistei sale scoţiene, Annie Lennox.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI