„Anora” a câştigat Palme d’Or la Cannes

„Anora”, o dramă amuzantă şi emoţionantă despre o tânără dansatoare exotică care se implică în relaţia cu fiul unui oligarh rus, a câştigat cel mai important premiu al Festivalului de Film de la Cannes, Palme d’Or.

Filmul regizorului american Sean Baker a învins alte 21 de filme din competiţie, inclusiv filme ale unor regizori consacraţi precum Francis Ford Coppola şi David Cronenberg, scrie Reuters.

„Anora” continuă o serie de filme ale lui Baker axate pe lucrătorii sexuali, printre care se numără „Red Rocket”, intrat la Cannes în 2021, şi „The Florida Project”, din 2017, cu Willem Dafoe în rolul principal.

Această victorie este dedicată „tuturor lucrătorilor sexuali din trecut, prezent şi viitor”, a spus el în momentul în care a acceptat premiul, mulţumindu-i totodată starului filmului, Mikey Madison, precum şi soţiei şi producătorului său.

George Lucas, celebru pentru „Războiul Stelelor” şi „Indiana Jones”, a primit un premiu onorific în timpul ceremoniei de închidere a festivalului de la prietenul său vechi, Coppola, al cărui proiect pasional „Megalopolis” a fost, de asemenea, în competiţie.

„Sunt doar un puşti care a crescut în mijlocul Californiei, înconjurat de podgorii, şi care a făcut filme în San Francisco cu prietenul meu Francis Coppola”, a declarat Lucas la ceremonie.

Marele Premiu, al doilea cel mai mare premiu după Palme d’Or, a fost acordat filmului „All We Imagine As Light”, primul film indian din competiţie din ultimii 30 de ani, despre două femei care împart un apartament şi provocările cu care se confruntă într-o societate dominată de bărbaţi.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, care s-a aflat la Cannes la doar două săptămâni după ce a anunţat că a plecat în exil, a primit un premiu special pentru „The Seed of the Sacred Fig”, despre un funcţionar al unui tribunal iranian care devine din ce în ce mai autoritar şi paranoic pe măsură ce protestele încep să se intensifice în 2022.

„Emilia Perez”, un musical despre un şef de cartel mexican care trece de la bărbat la femeie, a fost dublu premiat.

Regizorul filmului, Jacques Audiard, a primit premiul juriului pe scenă, în timp ce premiul pentru cea mai bună actriţă a fost împărţit între vedetele sale feminine, Zoe Saldana, Selena Gomez, Karla Sofia Gascon şi Adriana Paz.

Jesse Plemons a fost desemnat cel mai bun actor pentru că a interpretat trei roluri diferite – un poliţist în dificultate, un membru al unei secte şi un bărbat ale cărui acţiuni sunt controlate de şeful său – în tripticul absurd „Kinds of Kindness”, al regizorului Yorgos Lanthimos.

Cel mai bun scenariu a fost acordat filmului „The Substance”, un body horror despre pericolele tinereţii şi frumuseţii, condus de Demi Moore, despre care regizoarea Coralie Fargeat a declarat că speră să contribuie la schimbarea standardelor stabilite pentru femei.

Miguel Gomez a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru „Grand Tour”, o călătorie eclectică prin Asia a unui funcţionar public britanic şi a logodnicei sale care îl urmăreşte.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI