Vesel ești de neînvins!

„Nici din prostie nu rezultă atâtea erori” îmi spunea un prieten, văzând „lipsurile şi neajunsurile” pe plan local. Cu unele excepţii, această stare de fapt este valabilă şi la nivel naţional dar, şi mai grav, pe plan mondial! Starea de „normalitate”, atât de dorită în anii ’90, apare în România ca un miracol! Dezvoltarea pe toate planurile, în Bihor, Timiş, Cluj, Ilfov şi încă câteva judeţe, pare ieşită din comun în letargia, „şpăguiala” şi nepăsarea generală (Moldova excelează, din păcate!). Iar acum, în perioada alegerilor, când trebuie să „raporteze cu mândrie realizările”, minunaţii noştri demnitari ne copleşesc cu explicaţii ridicole sau îşi asumă meritele altora (judeţul nu contribuie la construcţia de autostrăzi, dar poate încurca!). În 4 ani îi „doare la bască”, se ocupă de organizarea de evenimente folclorice (hore, zile ale comunelor sau baluri ale gospodarilor şi se minunează de „ghinionul” care ne urmăreşte în construcţia de drumuri judeţene, spre exemplu, de ajungem permanent în urma vecinilor – Iaşi, Neamţ, Harghita). Ghinionul să fie generat de „iubirea neţărmurită” faţă de herr Klaus sau are nişte cauze locale? Prietenii ştiu la ce mă refer! Şi de ce nu sunt sancţionaţi antreprenorii „leneşi”!

Cauzele „erorilor în rafală” sunt mai multe, dar se evidenţiază nepăsarea, prostia (în administrarea treburilor publice, evident!) şi ticăloşia. Ordinea importanţei lor în „edificarea” rateurilor sub aspectul calităţii termenelor de finalizare sau a costurilor se modifică de la caz la caz şi se „impulsionează” reciproc. Iar când toate aceste cauze se cumulează pentru un obiectiv, avem, fără îndoială, o „realizare de podium” în cursa „datului cu oiştea-n gard”! Şi la nivel de judeţ sau localitate am „prins” mai des podiumul rateurilor decât olimpicii suceveni foarte bine cotaţi la nivel naţional, de altfel!

„Neajunsurile” (adică nu le mai ajunge?) în activitatea autorităţilor locale şi judeţene sunt vizibile mai clar în aspectul oraşelor sau comunelor, în starea drumurilor sau în modul în care „utilităţile” deservesc populaţia. Mai puţin vizibile pentru un străin de localitate (îmi este greu să-i numesc turişti pe cei care „înnoptează” doar o dată în judeţ!) sunt lipsa cronică a investiţiilor (să convingi investitori este mai dificil decât să organizezi un spectacol folcloric!), depopularea cronică (Moldova furnizează cel mai mare procent de „stranieri”!) şi sărăcia. Consider că un oraş în care abundă farmacii, magazine second hand şi de pompe funebre este pe cale de eşuare! Aveţi altă părere? M-am referit la zona locală, mai mult!

Corectarea „rămânerilor în urmă” şi accederea REALĂ în UE cred că necesită clasicul „şut în fund”, care să ne propulseze. Iar acest necesar şut (sau şuturi multiple!) trebuie să vină din exterior, pentru că poziţia geostrategică face absolut necesară o Românie funcţională. Numai pentru progresul în şuturi (autostrăzi, căi ferate, fabrici în construcţie etc.) ar trebui să clamăm toţi Slava Ucraina! Nenorocirea lor, şansa noastră! Nu o vom rata, vom repeta dezvoltarea Poloniei în perioada 2000 – 2015, ’20, dar acest lucru nu se va datora decât, parţial, conducătorilor noştri! Comparaţia cu Polonia aparţine unor specialişti de prestigiu, de „afară”, nu mie! Şi aş dori imens să se îndeplinească!! Avem toate resursele umane şi materiale! Resursele manageriale… ?!? Apreciaţi dumneavoastră! Veniţi şuturi!!

DAN STRUTINSCHI

PS Dacă domnul George Simion ajunge preşedintele României, vom avea o nouă „iepocă de AUR”? Întreb şi eu!!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI