Ultima mutare…

Veteranii care pun suflet – fam. Stelian si Paraschiva Hasna

Pe tabla cu pătrate albe şi negre a vieţii, dl Stelian Hasna din Vatra Dornei, arbitru atestat de Federaţia Română de Şah, a făcut ultima sa mutare…

După ce, în urmă cu trei săptămâni, a pierdut singurul său sprijin, pe soţia sa Paraschiva, „regele” şahului dornean a pierdut partida cu viaţa la Spitalul Municipal din Vatra Dornei. A luptat mereu până la ultima mutare, dar de data aceasta nu cred că a mai dorit să lupte de unul singur cu singurătatea şi regina înfăşurată în voalul cernit…

Ec. Stelian Hasna s-a născut la data de 2 martie 1938, în comuna Falcău. Pe la jumătatea primului an de studenţie, în cadrul Facultăţii de Studii Economice din Iaşi, obţine legitimarea în cadrul Federaţiei Române de Şah. Odată cu repartizarea în producţie, ca economist, în cadrul „Apemin” Vatra Dornei, oraş în care acest sport avea tradiţii, tânărul de atunci avea să găsească o bază materială bună practicării acestei activităţi şi condiţii de a promova el însuşi o serie de noi talente.

Îşi desfăşoară activitatea competiţională la cluburile sportive „Sănătatea” din Vatra Dornei (1976-1977) şi „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc (1978-2010). În acest context, este atestat de Federaţia Română de Şah, ca arbitru şi instructor de şah. În anul 1976 obţine categoria I de clasificare şi o confirmă competiţional mereu, până în anul 1989, când realizează două norme de candidat de maestru.

În 1990, din cauza evenimentelor tulburi, asociaţia avea să se desfiinţeze.

Stelian Hasna nu s-a ocupat numai de şah, ci a antrenat şi tineretul dornean. Din anul 2004 şi până recent, cu aceeaşi dăruire de altă dată, a antrenat echipa de şah din cadrul Clubului Copiilor şi Elevilor din Vatra Dornei precum şi sute de elevi şi preşcolari ce se reuneau în fiecare sâmbătă şi duminică la Clubul de şah al pensionarilor dorneni, acolo unde a organizat şi numeroase competiţii.

A făcut toate acestea în mod voluntar şi fără a avea beneficii materiale. Singura şi cea mai mare răsplată a sa era să vadă sclipirea de bucurie în ochii unor copii. Şi eu şi mulţi alţii îi datorăm foarte multe, deoarece jocul de şah ne-a modelat în mod fericit caracterul, comportamentul şi felul de a fi.

 Vă mulţumim, domnule ec. Hasna Stelian, pentru că ne-aţi fost bun mentor şi exemplu în viaţă. Dumnezeu să vă ierte pe Dumneavoastră şi pe doamna Paraschiva şi să vă răsplătească toate faptele bune, tot ceea ce aţi făcut pentru noi!

(În numele tuturor celor care l-au apreciat pe acest om deosebit, au consemnat SARA şi PAUL BRAŞCANU)

PS Domnul Hasna Stelian se află depus la capela Sf. Paraschiva, a cimitirului Ghiocelul din Vatra Dornei, iar înmormântarea va avea loc marţi, la ora 13:00.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI