Julian Assange obţine o victorie la Înalta Curte în procesul împotriva extrădării în SUA

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a obţinut o victorie în lupta sa continuă împotriva extrădării din Marea Britanie. Judecătorii de la Înalta Curte din Londra i-au dat permisiunea de a face un nou apel.

Doi judecători au amânat în martie o decizie privind posibilitatea ca Assange, care încearcă să evite să fie urmărit penal în SUA pentru acuzaţii de spionaj legate de publicarea a mii de documente clasificate şi diplomatice, să îşi poată prezenta cazul la o nouă audiere, conform The Guardian.

Ieri, Înalta Curte din Londra a decis că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, are dreptul de a face apel în cadrul unei ultime contestaţii împotriva extrădării sale în Statele Unite.

Echipa de avocaţi a lui Assange a susţinut că judecătorii Victoria Sharp şi Jeremy Johnson nu ar trebui să accepte asigurările date de procurorii americani că fondatorul WikiLeaks ar putea încerca să se bazeze pe drepturile şi protecţiile prevăzute de Primul Amendament al SUA.

Echipa de avocaţi a susţinut că Assange ar putea fi discriminat pe baza naţionalităţii sale, în calitate de cetăţean străin născut în Australia.

Într-o scurtă hotărâre, judecătorii au declarat că argumentele SUA nu au fost suficiente, acordându-i lui Assange permisiunea de a face apel în ceea ce priveşte punctele referitoare la libertatea de exprimare şi naţionalitate.

Încă nu a fost stabilită o dată pentru apelul complet.

Assange a fost pus sub acuzare pentru 17 acuzaţii de spionaj şi o acuzaţie de utilizare abuzivă a computerului, ceea ce îl expune la o pedeapsă maximă de 175 de ani de închisoare, pentru publicarea pe site-ul său, în urmă cu aproape 15 ani, a unui set de documente clasificate ale SUA.

Procurorii americani susţin că Assange, în vârstă de 52 de ani, a încurajat-o şi a ajutat-o pe Chelsea Manning, analist de informaţii al armatei americane, să fure telegrame diplomatice şi dosare militare pe care WikiLeaks le-a publicat, punând vieţi în pericol.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI