„Cioran. Neputinţa de-a fi altceva decât român”

 Azi, începând cu ora 17:00, Alianţa Franceză din Suceava organizează şi găzduieşte un nou dialog în cadrul acţiunii „Rencontres – lectures avec des écrivains francophones/ Întâlniri-lectură cu autori francofoni”.

Invitatul scriitorului şi artistului vizual Constantin Severin este prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, care va aborda tema „Cioran. Neputinţa de a fi altceva decât român”. Alături de invitat se va afla lector universitar dr. Gina Puică.

Chestiunea identităţii lingvistice şi culturale asumate de Cioran, pe cât de pasionantă pe atât de dificil de lămurit, va constitui firul conducător al dialogului. Într-un articol, Mircea A. Diaconu vorbea de „neputinţa lui Cioran de a fi altceva decât român”, situându-se astfel în dezacord cu mulţi specialişti care insistă pe ruptura de cultura română pe care scriitorul ar fi declanşat-o după 1946, odată cu schimbarea limbii în care a scris marele filosof român de expresie franceză.

Mircea A. Diaconu este autorul a numeroase volume de istorie şi critică literară, printre care se numără şi volumul „Cui i-e frică de Emil Cioran?”, Cartea Românească, 2008.

Gina Puică este cunoscută pentru traducerile în limba franceză, printre care „Bréviaire des vaincus II” (L’Herne, 2011) şi „Apologie de la barbarie. Berlin-Bucarest” (1932-1941) (L’Herne, 2015), realizate în colaborare cu Vincent Piednoir.

Organizatorii întâlnirii vă aşteaptă la sediul Alianţei Franceze din strada Ştefan cel Mare nr. 50. (C.P.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI