Vesel ești de neînvins

Acest articol ar trebui să aibă încă un titlu: „Idioţi cu stea în frunte!”. În popor, cei cu „stea în frunte” sunt cei mai norocoşi şi se spune „Fă-mă mamă cu noroc şi aruncă-mă în foc!”. Îi considerăm norocoşi pe cei care reuşesc în viaţă, deşi nu îi recomandă nimic (nu am spus nimeni!), poate doar încadrarea în faimosul grup (Mareee!) al celor numiţi de Lenin „idioţii utili”.

Liderul bolşevic se referea la mediul politic (respectiv socialişti francezi!), dar regăsim idioţi norocoşi şi în administraţie, afaceri şi chiar diplomaţie! Se spune şi că „norocul şi-l face omul”! OK, prin activitate intensă şi dedicată, prin respectarea şefilor şi a regulilor impuse de aceştia sau prin linguşire se întâmplă ca un „limitat” să acceadă spre poziţii nemeritate! Dar de cele mai multe ori norocosul este dat de un „alt om”, rudă, amant sau coleg de partid (des se cumulează mai multe „calităţi”. În politică „idioţii cu stea în frunte” sunt promovaţi de listele de partid!

Întotdeauna norocul pare-se că a înlocuit inteligenţa, educaţia, calificarea etc.! Şi se completează frumos cu pilele, cunoştinţele, relaţiile (PCR) sau cu nelipsita şpagă în drumul până la cele mai înalte poziţii din societate. Mai nou, „stema din fruntea idioţilor” este completată de diplome obţinute la şcoli dubioase (în general private!) cu largul concurs al unor profesori fără scrupule. Iar aceşti posesori de diplome, care nu ştiu bine titlul lucrărilor de absolvire (dizertaţie, mai nou!), au pretenţii conform actului de studii. La „stat” că în mediul privat… nu prea ajung! Unii îşi achiziţionează mai multe diplome, considerând competiţia pentru un loc de vârf ca fiind o întrecere între „cartoane”! Sau aplicând dictonul din bătrâni, care spune că doi boi trag mai bine decât unul!!

Aruncând o privire spre vârfurile societăţii româneşti (cea politico-administrativă!), nu putem să nu remarcăm o înghesuială de norocoşi de prima mână! Cu mai mulţi ani în urmă, prin CJ circulau două versuri care spuneau tot: „Fără carte, fără minte / Domnul este vicepreşedinte!”. Şi ce dacă salariaţii exasperaţi de prostie au început să râdă de el? Lui nu-i păsa! Şi a continuat cariera politică! Cred că norocul se lipeşte de politicieni sau politicienii de noroc precum râia de capră! Iar ei defilează, asemănător caprei, cu râia imposturii, cu tot!

Un lucru trebuie să ne fie lămurit! Care este sursa norocului şi cât ţine el? Datul sorţii şi „grija” celor apropiaţi sunt evidente, dar nu apare şi un „moment” al adevărului? Chiar le „merge” toată viaţa şi o încheie şi cu o „pensie specială”. Nu alunecă pe o coajă de banană? Dacă nu se întâmplă nimic de acest gen, poate ne explică DNA-ul în înţelepciunea sa cum se consolidează şi menţine norocul! Asta dacă sună un telefon! De SUS-SUS!!

Ne putem baza pe norocoşi? Categoric NU, nici măcar când sunt bine intenţionaţi! Din simplul motiv că prostul este mai nociv când vrea să facă bine în stilul său. Evitaţi câştigurile alături de idioţi! Preferabile pierderile lângă deştepţi! Şi acum am ajuns la întrebarea finală (cam multe întrebări!…): sunt şi deştepţi norocoşi? Sunt, dar puţini şi fără aplombul idioţilor! Iar în zonele de decizie ei sunt cu ideile bune şi nu ca pentru implementarea lor! Cu cele proaste…

DAN STRUTINSCHI

PS: Am auzit expresia „prea cinstite feţe bisericeşti”. Chiar prea, prea!! Exagerat de cinstite? Oare?

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI