Limba maternă, poezia inimii

> Concursul de recitare a poeziei ucrainene s-a desfăşurat la Bălcăuţi, în organizarea UUR şi a şcolii din comunitate

Mihai Eminescu, poetul naţional al românilor, a găsit cea mai frumoasă definiţie spunând că „Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos“. Ce poate fi mai frumos şi mai sensibil decât poezia recitată în limba maternă de copiii şi tinerii sensibili şi iubitori de artă?… Concursul de recitare a poeziei ucrainene este una dintre cele mai importante competiţii dedicate elevilor etnici ucraineni din ţara noastră. Miercuri, 10 aprilie, la Bălcăuţi, a avut loc etapa judeţeană a competiţiei organizată de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) Filiala Suceava în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Bălcăuţi. În concurs s-au înscris peste 130 de elevi începând cu clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, provenind de la şcolile în care se studiază limba maternă ucraineană.

În alocuţiunea sa de deschidere, inspectorul şcolar pentru minoritatea ucraineană, prof. Ilie Sauciuc, a apreciat interesul crescut al elevilor pentru înscrierea în concurs; drept dovadă anul acesta numărul participanţilor a crescut semnificativ comparativ cu anul trecut. Directorul Şcolii Gimnaziale Bălcăuţi, prof. Mihaela Pintrijel, a încurajat concurenţii şi i-a felicitat pentru entuziasmul de care dau dovadă.

Juriul a fost format din profesori de limba ucraineană din judeţul Suceava: prof. Mândrăşteanu Loredana, prof. Carpiac Mirabela, prof. Crainiciuc Antoneta, prof. Bursuc Constantina, prof. Zebreniuc Iuliana, prof. Costiuc Cezara, prof. Martineac Delia, prof. Fraseniuc Diana, prof. Dobranschi Geta, prof. Cîrstean Narcisa, prof. Mazureac Alina, prof. Velecico Viorica, prof. Nicolaiciuc Oana, prof. Ciornei Cerasela, prof. Răuţu Irina, prof. Zaharie Maria.

Concurenţii au susţinut două probe: recitarea artistică a unei poezii, şi începând cu clasa a III-a, au susţinut şi proba a doua, citirea unui text la prima vedere. Notarea concurenţilor s-a făcut după criterii ce au vizat exprimarea corectă în limba ucraineană, intonaţia, accentul, dicţia, expresivitatea, mimica, gestica şi portul popular. Întregul tablou creionat de coloritul, varietatea şi autenticitatea costumelor populare a fost o adevărată încântare pentru ochii spectatorilor.

Concurenţa s-a dovedit a fi foarte strânsă; din cei peste 130 de concurenţi înscrişi în competiţie, doar 10% s-au calificat la etapa naţională, câte un elev pentru fiecare clasă, potrivit regulamentului. Cei 13 elevi ocupanţi ai locului întâi vor reprezenta judeţul Suceava, la cea de-a XXV-a ediţie a acestui concurs care va avea loc la Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş, în perioada 29-30 aprilie 2024:

> Clasa pregătitoare, Homeniuc Ştefania, Şcoala Gimnazială Bălcăuţi, prof. Costiuc Cezara;

> Clasa I, Maghiar Ştefan Iulian, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, prof. Martineac Delia;

> Clasa a II-a, Odoviciuc Andra, Şcoala Gimnazială Bălcăuţi, Prof. Cîrstean Narcisa Elena;

> Clasa a III-a, Viusencu Matei, Şcoala Gimnazială Bălcăuţi, Prof. Cîrstean Narcisa Elena;

> Clasa a IV-a, Fraseniuc Natalia, Şcoala Gimnazială Negostina, Lidia Dascaliuc

> Clasa a V-a, Burlică Ecaterina, Şcoala Gimnazială „Petru Muşat” Siret, prof. Carpiac Mirabela;

> Clasa a VI-a, Ihnatiuc Andreea, Şcoala Gimnazială Ulma, prof. Zebreniuc Iuliana;

> Clasa a VII-a, Boiciuc Beniamin, Şcoala Gimnazială Bălcăuţi, Prof. Cîrstean Narcisa Elena;

> Clasa a VIII-a, Vacaru Erica, Scoala Gimnazială Bălcăuţi, prof. Costiuc Cezara;

> Clasa a IX-a, Motrescu Ioan, Seminarul Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, prof. Martineac Delia;

> Clasa a X-a, Perdei Petronela, Colegiul Tehnic Rădăuţi, prof. Martineac Delia;

> Clasa a XI-a, Bejenar Alexandra, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, prof. Martineac Delia;

> Clasa a XII-a, Gherman Ioan, Seminarul Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, prof. Martineac Delia.

Atât premianţii cât şi participanţii au fost recompensaţi cu premii în bani oferite de UUR: premiul I – 200 de lei, premiul II – 150 de lei, premiul III – 100 de lei, menţiune – 70 de lei şi participare – 50 de lei.

Concursul de recitare a poeziei ucrainene se desfăşoară anual cu scopul de a valorifica potenţialul copiilor, de a dezvolta personalitatea acestora prin implicarea în activităţi cultural-artistice, de stimulare a colaborării şi schimbului de bune practice între unităţile şcolare din judeţul Suceava.

DELIA MARTINEAC

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI