Iranul a lansat un atac asupra Israelului

> Sute de drone şi rachete, lansate spre Israel > Şeful Statului Major iranian: Atacul nostru s-a încheiat > Israelul va răspunde „prin acţiune, nu prin cuvinte” la atacul Iranului

 Iranul a lansat peste 100 de drone înarmate spre Israel ca represalii la un presupus atac israelian în Damasc care a ucis mai mulţi comandanţi iranieni de rang înalt. Forţele de Apărare ale Israelului au confirmat că Iranul a lansat rachete balistice în cadrul atacului său.

Potrivit rapoartelor externe, atacul din Iran către Israel a început, semnalând o escaladare a tensiunilor în regiune. Se aşteaptă un număr mare de drone şi rachete în spaţiul aerian al Israelului, potrivit surselor militare. Aceste ameninţări iminente au determinat măsuri de precauţie sporite din partea autorităţilor israeliene, inclusiv punerea Forţelor de Apărare Israeliene în stare de alertă maximă şi închiderea instituţiilor de învăţământ.

Cabinetul de securitate israelian a fost convocat într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta şi coordona măsurile de pregătire şi protecţie împotriva posibilelor atacuri.

Această escaladare tensionată vine în urma asasinării generalului iranian Zahedi, ceea ce a determinat ameninţări din partea Iranului cu represalii împotriva Israelului.

Administraţia Biden se confruntă cu temeri legate de o escaladare regională mai amplă. În plus, Gardienii Revoluţiei din Iran au confiscat o navă comercială, alimentând şi mai mult tensiunile din regiune.

Statele Unite şi Israelul colaborează pentru contracararea agresiunii potenţiale din partea Iranului, iar Secretarul Apărării Austin a reiterat sprijinul total al Statelor Unite pentru apărarea Israelului. În anticiparea unui atac, Israelul şi-a consolidat apărarea şi pregătirile pentru a face faţă provocărilor. Această situaţie subliniază natura volatilă a regiunii şi riscul crescut de escaladare a conflictului.

  Şeful Statului Major iranian: Atacul nostru s-a încheiat

Şeful Statului Major iranian spune că atacul s-a încheiat şi de acum forţele iraniene vor răspunde „dacă Israelul ne ţinteşte interesele”. El avertizează SUA că dacă participă la un atac împotriva Iranului îi va ţinti bazele din regiune.

Şeful Statului Major iranian a declarat: „Atacul nostru s-a încheiat şi nu dorim să-l continuăm, dar vom răspunde cu forţă dacă Israelul ne ţinteşte interesele”.

Pe de altă parte, avertizează SUA să nu participe la un atac împotriva Iranului. „Dacă Washingtonul participă la vreun atac împotriva noastră, îi vom ţinti bazele din regiune şi nu va fi în siguranţă”, spune şeful Statului Major iranian.

Armata israeliană a transmis că au participat la apărarea Israelului în respingerea atacului iranian şi capabilităţile militare aliate.

„Israelul a acţionat împreună cu SUA, Marea Britanie, Franţa şi alte ţări atunci când a respins atacul iranian”, a transmis armata israeliană.

Israelul va răspunde „prin acţiune, nu prin cuvinte” la atacul Iranului

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a anunţat un răspuns ne-specificat în urma atacului major al Iranului asupra Israelului, potrivit DPA. „Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte”, a declarat el pentru postul iranian din exil Iran International, conform unei postări pe platforma de socializare X. Purtătorul de cuvânt militar nu a intrat în detalii despre cum ar putea arăta răspunsul Israelului.

O altă postare de pe X a armatei israeliene, făcută în farsi, avertizează: „Fiecare acţiune are o reacţie, nu prin cuvinte, ci prin acţiune”.

Nu este încă clar cum va răspunde Israelul la atacurile de peste noapte ale Iranului, în timpul cărora au fost lansate de către Iran aproximativ 300 de proiectile şi 99% dintre ele au fost interceptate, potrivit Israelului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI