Senatorul PSD Ioan Stan contrazice USR:

Guvernul nu a relaxat, ci a înăsprit măsurile de combatere a traficului ilegal de lemn

Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a respins, marţi, acuzele USR privind relaxarea măsurilor legate de transportul ilegal a materialului lemnos.

„Referitor la acuzele USR că Guvernul ar elimina măsura privind confiscarea maşinilor care transportă ilegal lemne în proiectul noului Cod Silvic, menţionăm că acest partid ori nu are habar ce vorbeşte, ori dezinformează cu josnicie!” a spus Ioan Stan.

El a arătat că nu doar că se menţine confiscarea mijloacelor de transport implicate în transportul de lemne tăiate ilegal, dar va fi şi incriminată penal această activitate.

„Deci Guvernul nu a relaxat, ci a înăsprit măsurile de combatere a traficului ilegal de lemn. Astfel, în noul Cod silvic devine infracţiune transportul cu orice mijloc a materialelor lemnoase neînsoţite de documente sau fără provenienţă legală. Şi se aplică măsura confiscării extinse, ceea ce înseamnă confiscarea bunului implicat în săvârşirea infracţiunii, aşa cum este, de exemplu, în cazul evaziunii fiscale” a explicat senatorul sucevean.

Ioan Stan menţionează că prevederea din Codul silvic privind confiscarea mijlocului de transport a fost scoasă, pentru că această măsură este prevăzută în Codul penal şi se aplică în cazul infracţiunilor de genul celei care tocmai a fost instituită împotriva celor care transportă lemn tăiat ilegal.

„Trecând în registrul penal, unde se aplică automat confiscarea extinsă, nu mai era necesară prevederea din Codul silvic. Drept urmare, prin includerea în categoria infracţiunilor a transportului fără documente legale, pedeapsa este nu doar amendă sau închisoare de la 6 luni la 7 ani şi interzicerea exercitării profesiei ori activităţii care a condus la săvârşirea infracţiunii, ci şi aplicarea sancţiunii extinse, din Codul penal (art. 112), care prevede că se supun confiscării «bunurile care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor». Aşadar, oricine fură lemne şi le transportă ilegal este sancţionat mai sever în noul Cod silvic deoarece, în plus faţă de amenda şi confiscarea maşinii, din reglementarea anterioară, survine şi pedeapsa penală” a mai spus Ioan Stan. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI