Pearl Jam, Norah Jones şi Smokey Robinson au cerut protejarea creaţiei muzicale în faţa inteligenţei artificial

Peste 200 de artişti de renume, inclusiv starurile Billie Eilish, Nicki Minaj, Smokey Robinson şi trupele rock Pearl Jam şi R.E.M., au cerut o mai bună protejare a creaţiei şi a drepturilor de autor în faţa ameninţărilor generate de inteligenţa artificială (AI), care poate „să distrugă ecosistemul muzicii”, într-o scrisoare deschisă, informează AFP.

„Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării într-o manieră prădătoare a inteligenţei artificiale pentru a fura vocile şi aspectul fizic al artiştilor profesionişti, a încălca drepturile creatorilor şi a distruge ecosistemul muzical”, au mai scris Katy Perry, Norah Jones, Camila Cabello şi moştenitorii cântăreţilor Bob Marley şi Frank Sinatra în această scrisoare deschisă promovată de organizaţia Artist Rights Alliance. „Le cerem tuturor platformelor muzicale digitale şi tuturor serviciilor muzicale să îşi ia angajamentul de a nu dezvolta şi de a nu implementa tehnologii, conţinuturi sau instrumente de generare a muzicii de către AI, care afectează sau înlocuiesc arta umană a textierilor-compozitori şi a artiştilor sau care ne privează de o remunerare justă pentru munca noastră”, se afirmă în textul acestei scrisori, care a fost semnată şi de trupele Pearl Jam şi R.E.M.

Dezvoltarea aşa-numitei inteligenţe artificiale generative a stârnit temeri cu privire la numeroase ameninţări la adresa creaţiei artistice, inclusiv posibilitatea de a reproduce voci celebre.

Semnatarii scrisorii consideră că inteligenţa artificială deţine „un potenţial enorm pentru a face să avanseze creativitatea umană”, dar „unele dintre cele mai mari şi mai puternice companii folosesc munca noastră pentru a antrena modele de inteligenţă artificială fără permisiunea noastră”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI