O mamă cu 19 copii a primit Ordinul Eparhial Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

În contextul lunii martie, luna pentru viaţă, aşa cum a fost declarată la nivelul Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin Sectorul Catehizare, tineret şi educaţie pentru viaţă, a organizat mai multe activităţi şi proiecte destinate conştientizării vieţii şi darului vieţii primit de la Dumnezeu.

În acest context, duminică, 10 martie 2024, la Parohia Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena Giurgeşti, Protopopiatul Fălticeni, unde de curând a fost înfiinţat un Centru de tineret Ecclesia, în cadrul proiectului eparhial Şcoala de Duminică a avut loc o activitate destinată mamelor, la care au participat mai bine de 40 de doamne din comunitate, care i-au avut în mijlocul lor pe domnul Profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial şi pe doamna psiholog Valentina Rusu. Doamna psiholog le-a vorbit celor prezenţi despre creşterea sănătoasă a copiilor şi corecta raportare a mamelor faţă de tinerii adolescenţi.

Proiectul, găzduit de către Părintele Paroh Marian Ştefan Onea şi coordonat de către doamna preoteasă Paula Onea, s-a intitulat sugestiv „Mama adolescentului în societatea contemporană” şi a avut drept scop catehizarea şi instruirea mamelor aflate în sânul Bisericii, pentru o gestionare mai bună a relaţiilor acestora cu fii şi fiicele lor, în special la vârsta adolescenţei, o etapă a vieţii în care provocările sunt pe măsură. Totodată, proiectul, organizat odată cu venirea primăverii, a vizat exprimarea dragostei faţă de mamă, punându-se accent pe valoarea familiei ca nucleu al comunităţii creştine în care cresc şi se educă tinerele generaţii de copii.

În cadrul acestei conferinţe, domnul Consilier Eparhial Profesor Cristi-Gabriel Hurjui i-a înmânat doamnei Aneta Artenie, mamă a 19 copii şi soţie de cantor bisericesc, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Ordinul Eparhial Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, pentru dăruirea cu care a purtat în pântece, a dat naştere, a crescut şi a îngrijit, cu frică de Dumnezeu, pruncii pe care i-a primit.

Părintele Paroh Marian Ştefan Onea, gazdă şi organizator al evenimentului ne-a transmis: Educaţia copilului începe din pântecele mamei. Întreaga viaţă a mamei, deprinderile, trăirile duhovniceşti şi preocupările sale se transmit copilului. Putem să afirmăm ca la temelia creşterii şi a pregătirii pentru viaţă a fiecărui mare creştin a stat şi devotamentul unei mame. Ne dorim ca această conferinţă să vină în ajutorul mamelor pentru ca acestea să poată gestiona mai bine problemele ce apar odată cu adolescenţa, pentru a reuşi să transforme treptat relaţia lor cu copiii dintr-una de autoritate într-una de parteneriat.

Doamna psiholog Valentina Rusu le-a sfătuit pe mamele prezente să le vorbească copiilor despre frumuseţea vieţii, despre frumuseţea de a oferi iubire şi respect, despre importanţa familiei, despre bucuria de a fi părinte, despre responsabilitate, despre prietenie, despre importanţa relaţiilor cu cei din jur, despre luarea unor hotărâri asumate, des-pre alegerile greşite şi despre lecţiile lor ascunse. Să le vorbim copiilor despre adevăr, bunătate şi puterea credinţei. Să le luminăm calea spre libertate cu calm, iubire şi blândeţe şi să nu uităm că şi noi am fost adolescenţi cândva.

Rugăm pe Dumnezeu să ofere cât mai multă înţelepciune şi curaj mamelor aflate în impas şi, de ce nu, poate în situaţii de risc, pentru a-şi păstra cu credinţă şi nădejde sarcinile pe care Dumnezeu le-a oferit, atât de dorite de către mulţi părinţi care nu pot avea parte de ele.

CRISTI HURJUI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI