JK Rowling, în contextul noii legi scoţiene privind infracţiunile motivate de ură: Arestaţi-mă!

Scriitoarea JK Rowling, cunoscută publicului larg pentru romanele sale din seria Harry Potter, a contestat noua lege scoţiană privind infracţiunile motivate de ură într-o serie de postări pe reţelele de socializare, invitând poliţia să o aresteze dacă aceasta consideră că a comis o infracţiune.

JK Rowliing a descris mai multe femei transsexuale ca fiind bărbaţi, inclusiv deţinuţi condamnaţi, activişti trans şi alte personalităţi publice”, scrie BBC. Ea a declarat că „libertatea de exprimare şi de credinţă” se va sfârşi dacă descrierea exactă a sexului biologic va fi scoasă în afara legii.

Anterior, prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a declarat că noua lege, intrată în vigoare luni, va face faţă unui „val de ură în creştere”.

Legea se referă la o nouă infracţiune, cea de incitare la ură legată de vârstă, handicap, religie, orientare sexuală, identitate transsexuală sau intersexualitate. Legea nu protejează însă femeile ca „grup de ură”. Se aşteaptă ca guvernul scoţian să includă acest aspect ulterior într-o lege separată privind misoginismul.

Rowling, care a fost mult timp un critic al unor activişti trans, a postat pe X în ziua în care noua legislaţie a intrat în vigoare: „Legiuitorii scoţieni par să fi pus mai mult preţ pe sentimentele bărbaţilor care îşi interpretează ideea de feminitate, oricât de misogin sau de oportunist, decât pe drepturile şi libertăţile femeilor şi fetelor reale. Libertatea de exprimare şi de credinţă sunt pe sfârşite în Scoţia dacă descrierea exactă a sexului biologic este considerată infracţiune”. „În prezent sunt plecată din ţară, dar dacă ceea ce am scris aici se califică drept infracţiune în conformitate cu termenii noii legi, abia aştept să fiu arestată când mă voi întoarce în locul de naştere al iluminismului scoţian”, a conchis scriitoarea.

Poliţia scoţiană a declarat că nu a primit nicio plângere în legătură cu postările.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI