DSP Suceava:

În judeţ s-au înregistrat, în primul trimestru din an, 157 de cazuri de rujeolă

> Cele mai multe, 92, în comuna Baia

 Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava face un apel către suceveni să conştientizeze importanţa vaccinării, arătând că fiecare doză de vaccin recomandată este importantă pentru a proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Totodată, se arată că regiunea europeană a OMS se confruntă în prezent cu o creştere alarmantă a numărului de cazuri şi de decese prin rujeolă. În perioada ianuarie – decembrie 2023, au fost raportate 58.114 de cazuri de rujeolă de către 41 dintre cele 53 de state membre ale regiunii (cu peste 60 de ori mai multe comparativ cu anul 2022). Zece ţări, printre care se află

şi România, au raportat 98% din numărul total de cazuri (57.111). Creşterea numărului de cazuri s-a accelerat în ultimele luni, iar această tendinţă este de aşteptat să continue în regiune, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a preveni răspândirea în continuare.

În acest context, în perioada 21 – 27 aprilie a.c., în regiunea europeană a OMS se celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării. Scopul acestei campanii este de a creşte acoperirea vaccinală prin creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa imunizării în rândul părinţilor şi îngrijitorilor, al profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi factorilor de decizie politică şi, nu în ultimul rând, al mass-media.

În România, în perioada 1 ianuarie 2023 – 5 martie 2024, au fost notificate 7.243 de cazuri confirmate cu rujeolă şi 8 decese. Cazurile confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. Cea mai mare incidenţă a fost raportată în judeţele Braşov, Mureş, Covasna şi Giurgiu.

În judeţul Suceava, în perioada 1.01.2023 – 28.03.2024, au fost notificate 157 cazuri. Cele mai multe, 49, la grupa de vârstă 1-4 ani.

Din cele 157 de cazuri 92, au fost înregistrate în comuna Baia, 8 în municipiul Suceava, iar celelalte 57 de cazuri în alte 28 de localităţi din judeţ.

DSP Suceava arată că vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat rujeolă-oreion-rubeolă – ROR) este inclusă în Programul Naţional de Vaccinare şi se poate efectua gratuit la medicul de familie.

În perioada 6.12.2023 – 3.03.2024, conform datelor extrase din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), au fost vaccinaţi împotriva rujeolei 89.478 de copii, dintre care 14.494 în cadrul campaniei suplimentare de vaccinare antirujeolică iniţiată în context epidemic (adresată copiilor cu vârste între 9 şi 11 luni).

„Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării” în judeţul Suceava

În judeţul Suceava, sub sloganul: „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!” se vor derula următoarele activităţi:

> diseminarea de materiale informative pe website-ul DSP şi către persoanele din grupurile ţintă ale campaniei;

> sesiuni de informare, grupuri de lucru pentru părinţi şi profesioniştii din domeniul medical şi educaţional;

> transmiterea, în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie, tuturor partenerilor campaniei;

> multiplicarea şi distribuirea de materiale informative (pliante, afişe) specifice temei prin asistenţii medicali comunitari, mediatorii sanitari, reţeaua de medicină şcolară, cabinetele medicilor de familie;

> campanie „din uşă în uşă” de informare şi educare a părinţilor cu privire la vaccinare, precum şi de creştere a gradului de vaccinare în rândul comunităţilor vulnerabile, acţiuni desfăşurate cu implicarea asistenţilor medicali comunitari.

„Acţiunile de promovare a importanţei vaccinării pentru sănătatea populaţiei întreprinse de personalul medico-sanitar, susţinute de toţi factorii implicaţi în viaţa comunităţii pot duce la realizarea unei acoperiri vaccinale optime.

Fiecare doză de vaccin recomandată este importantă pentru a vă proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Prin vaccinare contribuiţi, atât la binele dumneavoastră sau al copilului cât şi la binele unei întregi comunităţi. Atunci când un număr mare de persoane se vaccinează se obţine imunitatea de grup, situaţie în care bolile nu se mai pot răspândi cu uşurinţă de la o persoană la alta” se arată în comunicatul DSP Suceava. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI