1 aprilie 2024, Mănăstirea Putna

Comemorarea românilor ucişi în Masacrul de la Fântâna Albă

 Luni, 1 aprilie 2024, la Mănăstirea Putna a avut loc pomenirea celor 3.000 de români care au fost ucişi de grănicerii sovietici la Fântâna Albă (astăzi în Ucraina), pe când doreau să treacă graniţa dintre zona ocupată de URSS şi România.

Evenimentul a început la ora 17, cu slujba parastasului. Alături de părintele stareţ al mănăstirii, arhim. Melchisedec Velnic, au slujit părintele stareţ al Mănăstirii Solca, protos. Elefterie Ionesie, părintele Filip Coca, preot paroh în satul Putna şi clerici ai mănăstirii. După slujbă, corul „Sfântul Iacob Putneanul” al şcolii omonime din Putna, coordonat de profesoara Mariana Maloş, a prezentat un mişcător program artistic de muzică şi versuri.

A urmat depunerea de jerbe de flori, din partea Consiliului Judeţean Suceava, Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung, Primăriei, Consiliului Local şi Şcolii Gimnaziale din Putna, Primăriei şi Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, ASCOR Suceava, din partea altor organizaţii.

Evenimentul a continuat cu luări de cuvânt.

Domnul Niculai Barbă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a vorbit despre sentimentele care l-au încercat când, în prima parte a zilei, a fost prezent al comemorarea săvârşită la Fântâna Albă, pe locul masacrului. Văzându-i pe cei 40 de preoţi români care au slujit şi pe românii care purtau cu ei tricolorul, gândul l-a dus la faptul că jertfa lor nu a fost degeaba, că atunci când este credinţă lucrurile nu sunt pierdute. Adresându-se elevilor prezenţi, i-a îndemnat să fie mândri că sunt români, care au astfel de înaintaşi.

Au mai susţinut alocuţiuni reprezentanţi ai Colegiului Naţional Militar, Gheorghe Coroamă, primarul comunei Putna, Vasile Iliuţ, primarul oraşului Vicovu de Sus, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi, care a invitat participanţii în 6 aprilie, la festivalul „Cu gând curat”, dedicat românilor care au murit la Fântâna Albă. Marin Gherman, născut în Herţa, cu educaţie la Cernăuţi, în prezent cadru didactic la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, a vorbit despre situaţia românilor în prezent, prezentând trei simboluri tragice: Fântâna Albă, Prutul – care desparte pe români în trei ţări, Siberia – unde au murit sute de mii de români deportaţi.

A urmat un emoţionat program artistic susţinut de Grupul vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, coordonat de profesorul Vasile Schipor.

Apoi, părintele stareţ l-a invitat pe părintele Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, să vorbească despre pomenirea de la Fântâna Albă. Acesta a spus că, la finalul pomenirii, cei prezenţi au cântat „Când era să moară Ştefan”, văzându-l pe Sfântul Ştefan cel Mare ocrotitor al tuturor românilor.

În cuvântul său, părintele stareţ al mănăstirii a exprimat speranţa că se va face ceva mai mult în viitor pentru ca elevii români să cunoască ce s-a întâmplat la Fântâna Albă şi, în general, ce a însemnat secolul al XX-lea: „Avem nevoie să cunoaştem istoria din secolul XX. Secol în care poporul român a trăit şi Marea Unire, dar şi răpirile teritoriale, şi milioane de români ucişi, torturaţi, înlăturaţi din viaţa publică de către regimul comunist din România şi din Uniunea Sovietică”.

A vorbit, de asemenea, despre situaţia românilor basarabeni: „Când cei de la Fântâna Albă au plecat spre România, cei de aici nu ştiau de ei. Dar astăzi, ştim ce se petrece în Basarabia şi nu putem să ignorăm că este momentul firesc, este momentul istoric pentru ca, împreună, vorbind aceeaşi limbă, ţinând aceleaşi rânduieli, să revenim la Patria Mamă, să revenim la Biserica Mamă”. (Mănăstirea Putna)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI