După atentatul de la Moscova şi cererea acesteia de predare a şefului SBU

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de terorism

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a respins ieri drept „cinice” acuzaţiile de terorism formulate de Ministerului rus de Externe şi cererea de a fi predaţi Rusiei şeful acestui serviciu ucrainean şi alte persoane suspectate de Moscova a fi implicate în atacul asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, unde au fost ucise pe 22 martie cel puţin 144 de persoane, în timp ce Serviciul de Informaţii Externe (SVR) al Rusiei a legat ieri acest atentat de atacurile ucrainene efectuate în ultimele luni la frontieră, relatează agenţia EFE.

„Încercând să amintească normele de drept internaţional, respectiv convenţia asupra combaterii terorismului, Ministerul de Externe rus uită că (preşedintele rus Vladimir) Putin este cel care se află oficial pe lista internaţională a persoanelor căutate” de Tribunalul Penal de la Haga, afirmă SBU. „Declaraţiile despre terorism sunt în mod special cinice când vin tocmai dinspre ţara teroristă având în spate aniversarea eliberării (oraşului) Bucea” în regiunea Kiev şi „atrocităţile pe care ruşii le-au comis acolo”, adaugă serviciul ucrainean, după ce MAE rus a anunţat că a transmis către autorităţile ucrainene, „în baza convenţiei asupra atentatelor teroriste comise cu bombe şi a convenţiei asupra finanţării terorismului, cererea de arestare şi predare imediată a tuturor persoanelor implicate în atentate”.

În acest timp, Serviciul de Informaţii Externe rus (SVR) a sugerat că atentatul din 22 martie ar face parte din seria de atacuri lansate de Ucraina asupra teritoriului rus, inclusiv bombardamentele de artilerie asupra regiunilor ruse Belgorod şi Kursk învecinate cu teritoriul ucrainean. „Regimul de la Kiev duce de mult timp un război terorist în toată regula împotriva ţării noastre, despre care vorbesc deschis reprezentanţii săi”, afirmă SVR într-un comunicat emis ieri, în care sunt menţionaţi şeful serviciului militar de informaţii ucrainean, Kirilo Budánov, şi directorul SBU, Vasili Maliuk, a cărui predare a fost cerută de către MAE rus. „Este evident că Statele Unite, prin albirea regimului de la Kiev şi ajutorul pe care i-l oferă, se expun riscului de a fi suspectate de implicare în terorismul internaţional”, mai afirmă SVR, în timp ce Moscova atrage atenţia că în atacurile asupra teritoriului rus armata ucraineană foloseşte „activ” informaţii din sateliţi furnizate de serviciile secrete americane.

Etichete:

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI