Opoziţia din Turcia l-a învins pe Tayyip Erdogan în alegeri locale

Turcii i-au aplicat preşedintelui Tayyip Erdogan şi partidului său cea mai mare lovitură electorală, duminică, în cadrul scrutinului local la nivel naţional care a reafirmat opoziţia ca forţă politică şi l-a întărit pe primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, ca principal rival al preşedintelui.

După numărarea majorităţii voturilor, Imamoglu conducea cu 10 puncte procentuale în cursa pentru primăria din Istanbul, cel mai mare oraş al Turciei, în timp ce Partidul Republican al Poporului (CHP) a păstrat Ankara şi a câştigat alte 15 primării în oraşe din ţară.

Aceasta a marcat cea mai mare înfrângere pentru Erdogan şi Partidul său AKP (AKP) în cele peste două decenii de când se află la putere şi ar putea semnala o schimbare în peisajul politic divizat al ţării. Erdogan a numit acest moment un „punct de cotitură” în discursul său de după miezul nopţii, scrie Reuters.

El şi AKP s-au descurcat mai rău decât au prezis sondajele de opinie din cauza inflaţiei în creştere, a alegătorilor islamişti nemulţumiţi şi, în Istanbul, a atracţiei lui Imamoglu dincolo de baza seculară a CHP, au declarat analiştii.

„Cei care nu înţeleg mesajul naţiunii vor pierde în cele din urmă”, a declarat Imamoglu, în vârstă de 53 de ani, în faţa a mii de susţinători bucuroşi, duminică noaptea, unii dintre ei scandând pentru ca Erdogan să demisioneze.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI