În cadrul proiectului „Împreună pentru o şcoală incluzivă”

Kituri cu îmbrăcăminte pentru copiii din cătunul Ţâmpoceni

 Centrul Regional de Resurse pentru Organizaţii Neguvernamentale Suceava (CenRes) derulează proiectul „Împreună pentru o şcoală incluzivă”, finanţat prin Granturile SEE şi Norvegiene 2014 – 2021 – Active Citizens Fund România.

Despre programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile şi a cetăţeniei active şi creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmăreşte dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii şi capacităţii sectorului societăţii civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetăţeniei active şi a drepturilor omului şi consolidând în acelaşi timp relaţiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Proiectul „Împreună pentru o şcoală incluzivă” urmăreşte abordarea problemelor de segregare şcolară din cătunul Ţâmpoceni şi împuternicirea comunităţii pentru a se implica activ în procesul decizional pentru accesul la o educaţie incluzivă şi de calitate a copiilor de etnie romă. Proiectul se desfăşoară în perioada martie 2023 – aprilie 2024. Astfel, se facilitează accesul la educaţie pentru 40 de copii din comunitate prin intermediul unor activităţi educative remediale, cu accent pe scris, socotit şi educaţie civică.

În cătun nu există nicio clădire publică de tipul unei şcoli, biserici, dispensar sau cămin cultural. Pentru a urma cursurile şcolare gimnaziale, este necesară deplasarea în satul cel mai apropiat, Capu Codrului, situat la aproximativ 3 km distanţă. ‘coala a pus la dispoziţie un microbuz, însă au acces la el doar copiii preşcolari şi cei din clasele primare. Astfel, există o nevoie stringentă pentru un al doilea microbuz, mai ales pentru lunile de iarnă, când accesul până la şcoală devine mai dificil din cauza condiţiilor meteo.

Un aspect important al proiectului este împuternicirea comunităţii, dar mai ales împuternicirea femeilor, prin intermediul Grupului de Iniţiativă Locală, GILSI, care deja a avut câteva iniţiative benefice întregii comunităţi. Dintre acestea, menţionăm identificarea spaţiului pentru activităţile de tip şcoală după şcoală şi activitatea de ecologizare organizată în Ţâmpoceni. Prin proiect, au fost angajaţi 3 specialişti: un mediator şcolar, un mediator sanitar, şi un facilitator educaţional. Prin intermediul lor, reprezentanţii CenRes ţin legătura cu şcoala şi comunitatea pentru a fi la curent cu situaţiile de absenteism, dar şi cu cele unde sunt probleme medicale.

În cadrul proiectului, specialiştii CenRes, în parteneriat cu Asociaţia Institutul Pentru Parteneriat Social Bucovina, au identificat nevoile esenţiale ale comunităţii din Ţâmpoceni, cu accent pe facilitarea accesului la şcoală a copiilor. Astfel, proiectul îşi propune să ofere sprijin şi resurse pentru a asigura un mediu adecvat pentru dezvoltarea şi succesul acestora. În acest sens, în cadrul proiectului s-a realizat distribuirea a 40 de kit-uri cu încălţăminte şi uniforme şcolare, 40 de kituri de îmbrăcăminte şi încălţăminte de iarnă şi urmează a fi distribuite 50 de kit-uri de igienă şi 15 kit-uri pentru mamă şi copil.

Distribuirea kiturilor de iarnă

Activitatea de distribuire a kiturilor de iarnă, desfăşurată în luna februarie, a avut ca scop echiparea copiilor pentru perioada de iarnă-primăvară cu un set complet, care a cuprins geacă de iarnă, căciulă şi guler, pantaloni groşi din fâş, colanţi şi maletă, ciorapi şi cizmuliţe. Îmbrăcămintea fiind unul dintre lipsurile principale cu care se confruntă cei din cătunul Ţâmpoceni, proiectul a căutat să acopere această nevoie prin intermediul acestor echipamente de îmbrăcăminte groasă, durabilă şi de bună calitate.

La acest eveniment de distribuire a kiturilor din data de 23.02.2024, în cătunul Ţâmpoceni, comuna Păltinoasa, au fost prezenţi părinţii copiilor înscrişi în proiect, mediatorul şcolar, reprezentanţi ai CenRes şi, nu în ultimul rând, dl Lucian Dimitriu, inspector pentru problemele romilor la Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava. Domnul inspector, implicat în discuţiile cu părinţii din comunitate, a susţinut şi întărit mesajele transmise de organizatorii de la CenRes, subliniind importanţa implicării active a părinţilor în educaţia, creşterea şi participarea la şcoală a copiilor lor.

Această iniţiativă este un pas important în asigurarea unui mediu adecvat pentru dezvoltarea şi accesul copiilor din cătunul Ţâmpoceni la şcoală şi reflectă angajamentul continuu al celor de la CenRes şi al Asociaţiei Institutul Bucovina faţă de educaţia şi binele comunităţii.

Împreună pentru o şcoală incluzivă!

Proiectul este derulat de Centrul Regional de Resurse pentru Organizaţii Neguvernamentale Suceava (CenRes) şi beneficiază de o finanţare în valoare de 49.998 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.eeagrants.org. Informaţii despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

SABRINA SESERMAN, coordonator de proiecte, Centrul Regional de Resurse pentru Organizaţii Neguvernamentale Suceava – CenRes

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI