ITM Suceava atrage atenţia asupra respectării drepturilor lucrătorilor

> Legea privind dialogul social a suferit modificări, accentul punându-se pe obligaţia protejării angajaţilor şi reprezentanţilor acestora

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava organizează sesiuni de informare cu angajatorii, angajaţii, reprezentanţii organizaţiilor sindicale, precum şi cu cei ai organizaţiilor patronale, în vederea clarificării unor aspecte prevăzute de Legea nr. 367 din 2022 a dialogului social.

Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, recent, actul normativ a suferit mai multe modificări, acesta reglementând drepturile şi libertăţile sindicale de asociere şi afiliere, cele de negociere colectivă şi de acţiune colectivă, cât şi obligaţia protejării individuale a lucrătorilor şi reprezentanţilor lor, în exercitarea drepturilor consacrate.

Conform şefului ITM, Constituţia României recunoaşte dreptul de asociere în sindicate, patronate şi asociaţii profesionale, misiunea acestora de reprezentare şi apărare a drepturilor şi intereselor, implicit drepturile de negociere colectivă şi de aplicare a convenţiilor colective. Codul muncii este legea cadru în materie de drepturi individuale şi colective de muncă. „Obiectivele campaniei constau în informarea şi conştientizarea angajatorilor şi angajaţilor cu privire la reglementările din domeniul Legii dialogului social, în ceea ce priveşte reprezentarea părţilor, documentele de înregistrare a contractelor colective de muncă, dar şi promovarea negocierii colective” reliefează Romeo Buntariu, subliniind că accentul se pune pe promovarea drepturilor individuale şi a celor colective ale lucrătorilor şi angajatorilor.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI