ISU atenţionează din nou sucevenii să nu aprindă vegetaţia uscată

> Doar duminică pompierii au intervenit la 9 incendii de vegetaţie uscată!

Odată cu încălzirea vremii, pompierii militari suceveni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea mai multor incendii de vegetaţie uscată, care au izbucnit în diferite zone ale judeţului.

„Transmitem un apel către populaţie, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice” arată ISU Suceava într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, duminică, 31 martie, alături de lucrătorii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, pompierii militari suceveni au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a nouă incendii izbucnite la vegetaţie uscată, în localităţile Şcheia (două), Pătrăuţi, Mironu, Şerbăneşti, Rădăuţi, Mănăstirea Humorului, Bivolărie şi Grăniceşti. Flăcările au mistuit aproape 25 de hectare de vegetaţie uscată şi au pus în pericol alte terenuri din zonă şi construcţii civile.

ISU Suceava subliniază că astfel de intervenţii sunt dificile deoarece, de cele mai multe ori, autospecialele de stingere nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza lipsei căilor de acces. De asemenea, în zonă nu există surse de alimentare cu apă, iar suprafaţa care arde poate fi foarte întinsă.

„În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor. Aceasta conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi la anexele acestora, fiind înregistrate pagube importante şi chiar pierderi de vieţi omeneşti! Nu de puţine ori, incendiile de mirişti şi vegetaţie uscată s-au extins la fondurile forestiere, fiind lichidate cu eforturi susţinute ale pompierilor şi ale comunităţilor locale, în perioade de timp îndelungate” mai arată ISU Suceava.

Pompierii suceveni solicită autorităţilor locale şi cetăţenilor să manifeste maximă responsabilitate în acţiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora şi să nu aprindă cu intenţie vegetaţia uscată deoarece acest lucru este interzis.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă (art. 94, al. (1), litera n, din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului) şi constituie contravenţii, sancţionându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

„Atragem atenţia că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile poate avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător şi a solului, cât şi asupra proprietăţii sau chiar a vieţii oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere pot deveni şi mai periculoase, dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de reţele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Bucovina» al judeţului Suceava solicită cetăţenilor anunţarea tuturor situaţiilor care pot pune în pericol viaţa, bunurile sau mediul înconjurător, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!” se mai arată în comunicat. (N.B.)

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI