Îl merităm pe Piedone!

 Proverbul „peştele de la cap se-mpute“ are şi partea a II-a „şi de la coadă se curăţă!“ dar care nu mai interesează pe nimeni. Mă uit prostit la Capitala ţării, unde, după mintea mea de ins cu ceva duh al cărţii intrat în subconştient, ar trebui să se afle elitele intelectuale ale României şi constat cu stupefacţie că insul preferat de bucureşteni e unul poreclit Piedone, fost pârnăiaş, chelner abia alfabetizat, amestecat în omorul de la Colectiv, dar vor să şi-l pună primar fără să ştie cu claritate, nici măcar justiţiarii să caute de unde îi vin luxul, maşinile scumpe, casele, averea…

Constat cu aceeaşi stupefacţie că glasul oamenilor cu carte, al oamenilor integri şi muncitori nu se aude deloc sau nu contează. Uit mereu că Bucureştii, ca şi alte mai mari ori mai mici oraşe, au şi cartiere mărginaşe, lumpenproletare pe locul fostelor mahalale, dar fără bunul simţ şi fără ţinuta bunei cuviinţe, fără cuminţenia şi respectul faţă de muncă de altădată. Aici, în ansamblurile ceauşiste de blocuri cenuşii, adevărate uzine de locuit, s-a născut manelismul care mârşăveşte orice evoluţie culturală, aici s-au născut şi îngrozesc populaţia temutele clanuri infracţionale ale cămătarilor, sadovenilor, caranilor, gemenilor, duduienilor şi ale altor sute de mafioţi îmbogăţiţi prin speculă, camătă şi ilegalităţi, fără să fi pus vreodată osul la muncă pe undeva, adesea mână în mână cu oamenii legii. Ne sfidează privindu-ne de sus ca pe nişte oameni de nimic, ne şi zic ciumpalaci, râme, dau pe-afară de fudulie, de mofturi, maşini ca acelea şi palate, ne râd în nas şi-şi bat joc de cei ce se scoală cu noaptea-n cap să fugă la locul de muncă, controlează mediile infracţionale şi populaţia săracă pe care o duc de nas la alegeri să le voteze aleşii lor la fel de „cinstiţi“ ca şi ei, model fiind viteazul Vanghelie condamnat mai anţărţ la 11 ani de puşcărie.

Cum naiba se face că astfel de şmecheri unşi cu toate alifiile ne ies mereu ca păduchii în frunte? Nu le controlează nimeni furăciunile vizibile din cosmos, înşelătoriile ordinare, sursele clandestine ale milioanelor de parai, iar cel flămând care fură o conservă de la hipermarket ajunge imediat la pârnaie?

Îl merităm pe Piedone aşa cum o merităm pe urlătoarea Şoşoacă şi pe alţi baştani ajunşi prin aceleaşi tehnici manipulatorii în fruntea cohortelor de analfabeţi şi idioţi utili, iar prin ei în fruntea României. Iată care sunt acele tehnici: „măriile lor“ se amestecă cu „vulgul“, sparg o ceapă şi o înfulecă pe nespălate cu slănină, mâncarea săracului, se îmbracă cu boarfe ponosite ca să le ia faţa sărăntocilor, plâng pe umărul năpăstuiţilor, al defavorizaţilor, ei, care nici nu-şi ştiu mulţimea gologanilor, le promit creşteri de ajutoare şi pensii, că doar de zis e uşor, iar fraierii îi cred. Aşa a fost mereu în aceşti 35 ani.

Atât timp cât rata analfabeţilor funcţional va sta pe la 40% n-avem ce aştepta să se schimbe în bine România. Veţi spune că sunt analfabeţi funcţional şi în alte state, inclusiv în cele mai dezvoltate şi aveţi dreptate. Dar acolo măcar sunt învăţaţi de mici cu bun simţ şi ruşine şi nu se împopoţonează în faţa celor cu carte. Îşi cunosc lungul nasului şi ţin la aprecierea vecinilor, a cunoscuţilor, a colegilor. N-ar vrea să-şi piardă onoarea în ruptul capului. Am văzut acolo scene dramatice: rămas şomer, capul familiei din casa de alături aduce un camion noaptea să-şi încarce calabalâcul şi pruncii ca să nu vadă vecinii că se mută altundeva unde nu i se ştie necazul.

E posibilă o Şoşoacă în Anglia, Franţa, Germania? Ar fi posibilă o Şoşoacă filmându-se cu telefonul şi urlând aşa de-al naibii în timp ce colegii din Parlamentul englez sau francez sau german deliberează? S-ar dărâma cerul peste House of Commons, Ansamble National, Reichstag…, iar nestimabila face chestia asta în bătaie de joc sfidând instituţia democraţiei româneşti fiindcă i se permite şi parlamentarii noştri îi suportă golănia!

Atât timp cât nu vrem să deschidem ochii la alegeri, cât ne închinăm unor trepăduşi şmecheri şi hoţomani care n-au lucrat o zi, dar sparg banii cu nemiluita pe lux sau plătindu-şi lăudători la TV şi în presă, îi merităm pe alde Piedone şi Şoşoacă!

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI