Casa Judeţeană de Pensii a aprobat aproape 2.100 de pensii pentru sucevenii lucrători în UE

 > Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru, în 2023 fiind înregistrate 296 de noi dosare

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava figura, la începutul anului 2024, cu un total de 2.096 de dosare de pensii internaţionale, informează directorul executiv Constantin Boliacu, potrivit căruia, în urmă cu un an în evidenţă erau 1.800 de asemenea documentaţii, creşterea fiind de 296 de dosare. Potrivit şefului instituţiei, din totalul menţionat, 458 sunt prestaţii exportate, respectiv cele ale solicitanţilor cu rezidenţa în alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European. La acestea se adaugă cele 1.638 de prestaţii naţionale, în speţă cele ale solicitanţilor cu rezidenţa în România.

În intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, Casa Judeţeană de Pensii a emis 1.089 de decizii comunitare constând în admiteri, respingeri, recalculări, transformări, revizuiri, anulări, suspendări şi încetări. În perioada în cauză, au fost analizate 326 de solicitări de pensii din state ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, pentru solicitanţi cu rezidenţă în România. Totodată, la Casa Judeţeană de Pensii Suceava au fost primite 727 de solicitări de confirmare a vechimii în muncă în străinătate, cât şi alte 319 de confirmări de vechime (Formularul P5000 RO).

România aplică prevederile regulamentelor europene în domeniul securităţii sociale începând cu 1 ianuarie 2007. Astfel, dacă a lucrat în România şi în altă ţară din Uniunea Europeană, o persoană va putea solicita acordarea drepturilor de pensie, în cazul îndeplinirii condiţiilor privind vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare prevăzute în legislaţiile din domeniul asigurărilor sociale din cele două state.

Potrivit directorului executiv Constantin Boliacu, drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI