„Caravana cu medici” a ajuns în localitatea suceveană Grăniceşti

Ultimele zile ale lui Mărţişor continuă să fie pline de activitate în slujba aproapelui pentru Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor prin proiectele Departamentului Farmaceutic „Arimateea” al Sectorului de Asistenţă Socială şi Medicală al Centrului Eparhial Suceava. În contextul Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi Anului comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi, o caravană medicală pediatrică a ajuns sâmbătă, 30 martie 2024, în localitatea Grăniceşti, judeţul Suceava, copiii comunităţii cu acces dificil la serviciile medicale de bază, dar şi copii din familiile defavorizate beneficiind astfel de o evaluare a stării de sănătate prin consult clinic şi examinări de specialitate.

Cu sprijinul Asociaţiei „Caravana cu Medici”, filiala Iaşi, şi a medicilor voluntari din cadrul Colegiului Medicilor Bucureşti şi ai Asociaţiei „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, sălile de clasă ale Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Grăniceşti au fost transformate pentru o zi în săli de consultaţii şi investigaţii medicale cu specific pediatric. Potrivit reprezentanţilor Departamentul Farmaceutic „Arimateea”, evaluările pediatrice clinice şi paraclinice, cardiologice, pneumologice, dermatologice, oftalmologice şi stomatologice au fost însoţite de activităţi de educaţie medicală, prevenţie şi prim ajutor.

Între medicii prezenţi s-au numărat membri ai Colegiului Medicilor din Bucureşti, precum domnul conf. univ. dr. Cătălin-Gabriel Smarandache, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, dr. Iulian Rotaru – medic specialist chirurgie cardiopediatrică de la Spitalul de Copii „Marie S. Curie” Bucureşti şi, nu în ultimul rând, doamna dr. Adriana Mihălaş, secretar general al Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Aproximativ 120 de copii au fost evaluaţi de către medicii voluntari cu sprijinul autorităţilor locale din comună, al cadrelor didactice din unităţile de învăţământ din Grăniceşti, Româneşti, Gura Solcii, Iacobeşti şi Slobozia Sucevei şi al pr. paroh Cristian Ioan Daneliuc de la Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil” Grăniceşti.

Protos. Alexandru Moroşan, director al Departamentul Farmaceutic „Arimateea” şi coordonator al evenimentului, a subliniat importanţa conlucrării din-tre medic, profesor şi preot într-o comunitate. „Colaborarea este esenţială în dezvoltarea sănătoasă şi durabilă a unei comunităţi, atât în eficientizarea sistemelor de asistenţă medicală, medico-socială şi socială, cât şi în îmbunătăţirea vieţii şi a nivelului de trai a populaţiei. Terapia spirituală este recunoscută la nivel global ca având implicaţii majore în întâmpinarea problemelor de zi cu zi, alături de celelalte terapii consacrate: terapia psihosocială, terapiile de recuperare şi reabilitate (kinetoterapia, BFKT), terapia medicală şi terapia ocupaţională.”

„Caravana Medicală” este un proiect iniţiat în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cu scopul de a evalua starea de sănătate a populaţiei, a facilita accesul la servicii medicale profesionale şi a demara programe şi proiecte cu scopul prevenţiei, a educaţiei medicale şi conştientizarea şi valorificarea sănătăţii.

IRINA URSACHI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI