Vesel ești de neînvins

Aş întreba un nostalgic după perioada „socialismului biruitor la oraşe şi sate” ce şi-ar dori: libertate de expresie, asociere, mişcare (turistică sau economică) etc. sau un loc fruntaş în producţia de oţel (fontă, cărbune etc.) pe cap de locuitor? Ambele sunt foarte greu de realizat! Mândria de stahanovist (căutaţi etimologia pe reţelele sociale!) oare mai există? Se pare că da! Prea mulţi ne amintesc de „realizărili” perioadei şi de faptul că eram singurii „stăpâni”(??) pe avuţia naţională, pe care o puteam chiar şi fura. „Proprietatea întregului popor” ne dădea un sentiment de siguranţă a locului de muncă, chiar dacă nu făceam mare lucru? Sau eram mândri că aparţineam „clasei muncitoare, clasă politică conducătoare” în RSR conform Constituţiei? Personal, regret doar faptul că atunci eram tânăr! Şi nu pot „da ceasul înapoi cu 30 de ani”!!

Dacă societatea socialistă „biruitoare la oraşe şi sate” ar fi fost superioară „capitalismului de pe marginea prăpăstiei” am fi înălţat şi astăzi spre cer imnuri „iubitului conducător”.

Hai să facem un exerciţiu! Germanii din Est şi cei din Vest erau cam la fel de harnici, disciplinaţi şi calificaţi. Unii au ajuns la nivel de Trabant, ceilalţi la cel de Mercedes! Care maşină preferaţi domnilor (tovarăşi!) nostalgici? După război, Europa era distrusă în bună parte (doar 15% din industria germană era în picioare!), reconstrucţia a început, iar performanţele diferite (în favoarea Vestului!) s-au făcut remarcate clar din anii ’70! Dezvoltarea economică, dar şi creşterea nivelului de trai, libertatea de exprimare, de călătorie sau de asociere (şi în partide!) a făcut ca Vestul să devină o atracţie pentru întreaga Europă, la care visau şi cei din Est. Tot ce venea din Vest (puţin şi cu mari piedici) era considerat superior ofertei autohtone şi în România. Iar aceste simboluri ale capitalismului au contribuit şi ele la surparea imaginii socialismului! Cineva spunea că blue-jeans şi rock-ul au învins în mentalul colectiv diviziile URSS cantonate după „Cortina de fier”. Dar victoria asupra Estului a fost determinată hotărâtor de performanţele economice, cercetarea ştiinţifică, sistemul politico-administrativ, viaţa culturală efervescentă şi o mai bună organizare a activităţii în educaţie şi sănătate. Iar toate acestea au o cauză comună, proprietatea privată cu tot ce înseamnă ea (competiţie în afaceri sau dezvoltare tehnologică, interesul fiecăruia în prosperitatea proprie şi nu generală, adaptarea mediului politic la cerinţele „plătitorilor de impozite” etc.).

Accentuarea rămânerii în urmă a „raiului socialist” şi atracţia cetăţenilor spre Vest şi avantajele sale pe plan material, spiritual sau al libertăţilor au determinat autorităţile din Est să crească represiunea, mai ales în cazul mişcărilor de masă, cum am avut şi în România (Valea Jiului, Braşov). Iar această stare de fapt generalizată (şi NU „agenturile”) a determinat prăbuşirea sistemului de formaţie socialist-estică (deosebire radicală de socialismul european!). Şi atunci ne întrebăm, pe bună dreptate, de ce există (şi se manifestă zgomotos şi obraznic!) nostalgici după un regim care s-a dovedit falimentar din toate punctele de vedere? Celor mai tineri care nu au gustat fericirea din socialism le-aş recomanda o vacanţă fără bani (să se întreţină prin muncă!) în Coreea de Nord. Iar celor cu vârste de peste 50 de ani le-aş pune întrebarea: de ce vor întoarcerea la autoritarism? Sunt naivi sau plătiţi?

DAN STRUTINSCHI

PS Poliţiştii locali vor să facă grevă! Mă apucă groaza! Ce se va întâmpla dacă nu fac nimic? Cine o să-şi dea seama că e grevă?

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI