O artistă complexă*

Lucia Puşcaşu este o personalitate şi o persoană marcantă pe simezele naţionale şi un nume pentru arta decorativă românească.

Ceea ce este de remarcat la ea, că este o artistă complexă, chiar în această expoziţie se vede că glisează cu multă eleganţă şi cu multă temeritate de la grafică la pictură şi la tapiserie, nefiind lucrările de grafică sau de pictură cartoanele de tapiserie aşa cum s-ar putea crede. Sunt lucrări în sine, veţi remarca peisaje, compoziţii cu personaje care nu se vor găsi în lucrările de tapiserie, unde este realist sintetică, este decorativă, este uşor abstractă în anumite situaţii şi ştie foarte bine să folosească culoarea, tonalitatea exact în spiritul pictorului. Nu veţi putea găsi acele cloisonné-uri pe care de obicei textiliştii le folosesc pentru a-şi putea limita anumite spaţii, ci o compoziţie de o picturalitate deosebită.

Are câteva teme preferate: are surorile, are dansuri, are castele, trepte de castel, anotimpurile, care te poartă cu gândul la verdurile din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea şi la lucrările lui Jean Lurçat, fără a fi nici măcar citate, ci este vorba de o legătură efectiv, pe care Lucia Puşcaşu o poate face cu o foarte mare dexteritate şi cu o foarte mare acribie artistică. Câteva lucrări de mari dimensiuni arată capacitatea sa de a vedea în mare şi de a putea să susţină subiectul prin formă, culoare şi linie.

Cum multe dintre aceste lucrări sunt aşa cum am spus, deosebit de picturale, poţi să sesizezi ductul pe care l-a folosit, poţi să sesizezi pata pe care a jucat-o prin firele pe care le-a împletit. Cu o extrem de mare capacitate de a trece prin genuri, prin stiluri, prin epoci, ea face practic o sinteză în ceea ce înseamnă tapiseria românească, putând să ilustreze atât de bine poveşti, putând să ilustreze texte, cred că este şi o bună naratoare. Veti remarca în câteva dintre aceste lucrări o tramă narativă pe care fiecare operă deschisă o poate interpreta aşa cum doreşte. Dar lucrul cel mai important în creaţia Luciei Puşcaşu, este această picturalitate şi calităţile deosebite cromatice, pe care le stăpâneşte.

 Mi se pare suficient ca s-o caracterizez vechea mea colegă şi prietenă, aşa că să-i urăm bun venit în Bucureşti şi succes la expoziţie şi La Mulţi Ani pentru această aniversare.

*Cuvânt rostit la vernisajul personalei artistei de la Galeria „Orizont” Bucureşti, pe 7 martie 2024

 Dr. ADRIAN-SILVAN IONESCU,

directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” Bucureşti

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI