Lumea prezentată sucevenilor

După invadarea Poloniei, în septembrie 1939, ţările din Vest au declarat război Germaniei naziste, fără efect, dar obligate de tratate. Războiul la graniţă, pe Rin, putea fi uşor câştigat de Marea Britanie şi Franţa pentru că, practic, Hitler concentrase toate forţele în Est şi era total descoperit. Dar cei din Vest au declanşat aşa-zisul „război ciudat”, fără nicio tentativă ofensivă, aşteptând să cadă Polonia şi să încheie o nouă pace ruşinoasă (ca după cedarea Cehoslovaciei!). După câteva luni, Franţa a fost ocupată, iar Marea Britanie izgonită de pe continent şi umilită.

Acum, Ucraina este în poziţia Poloniei, agresorul este fostul aliat al lui Hitler Rusia, ţară condusă de Putin, un oribil urmaş al lui Stalin. Iar Vestul (din nou el!) se complace într-o „pace ciudată” care, în esenţă, înseamnă menţinerea relaţiilor diplomatice cu Rusia, refuzul de a livra arme ofensive Ucrainei (doar ruşii au voie să atace?) şi condiţionarea ajutorului financiar sau militar de aberaţii (SUA – republicană va da bani Ucrainei în funcţie de finanţarea gardului de la graniţa mexicană!?!). Iar, ca o culme a democraţiei prost înţelese în cadrul Consiliului de Securitate ONU, unde se votează condamnarea agresorului (Rusia) avea drept de veto. Toţi membrii săi permanenţi, inclusiv Federaţia Rusă. Care l-a utilizat blocând condamnarea!!!

Şi se continuă cu această „pace ciudată” cu un agresor barbar, de frică să nu se supere „ursul siberian”! S-a supărat deja! Şi Vestul îl ajută prin atitudinea duplicitară actuală… Singura lecţie permanentă a istoriei, spunea o mare personalitate, este că nimeni nu învaţă nimic din ea! Nimic după Cecenia, nimic după Georgia în 2008, după Ucraina în 2014, nimic nici acum! Oribil!!

Ameninţarea cu arma nucleară livrată periodic de sluga beată a lui Putin, Medvedev, NU este valabilă. Distrugerea planetei îi va afecta şi pe conducătorii ruşi, şi familiile lor, oligarhii apropiaţi etc. Putin, precum Stalin sau Hitler, mizează pe laşitatea demnitarilor din Vest, pe frica cetăţenilor occidentali de a pierde din confortul actual, dar şi pe minorităţile eurosceptice sau proruse (chiar partide!) existente în toate democraţiile. Ruşii respectă doar forţa (în primul rând militară!), spunea Churchill. Un răspuns ferm este sprijinul Ucrainei cu arme şi muniţie. Ei contribuie cu sângele cetăţenilor la blocarea expansiunii imperiului KGB şi oprirea nebuniei lui Putin şi a camarilei. Am o întrebare pentru toţi demnitarii ţărilor democratice, inclusiv pentru năucii şi adormiţii noştri. De ce nu se spune clar şi apăsat că Rusia este ultimul imperiu colonial? De frică sau din prostie?!

Cine beneficiază de acest război sângeros în Est, totodată de „pacea ciudată” pe care o promovează Vestul, dar şi ONU (tot mai impotentă!)? Pun această întrebare întrucât lideri europeni de vârf au apreciat că războiul ar putea dura mulţi ani. Să-i privească pe ucraineni în ochi când fac asemenea previziuni, bazate pe „jena” lor de a furniza ajutoare menite a determina Rusia să se retragă. Şi să schimbe conducătorii. Primii beneficiari ai conflictului sunt producătorii de arme; vom răspunde toţi! Real dar nu cei mai importanţi. Pe o planetă cu 8 miliarde de locuitori, lupta pentru resurse (minerale, energetice, agroalimentare etc.) a fost şi este permanentă! O mare personalitate spunea că „arma alimentară este mai periculoasă decât cea nucleară!”.

Perfect adevărat; vedeţi problemele generate de blocarea (pentru foarte scurt timp!) a exportului de grâu ucrainean! Suntem mulţi şi ne-am obişnuit cu o viaţă bună!…

Care este alternativa la război, indiferent de cine l-a declanşat, şi cine beneficiază sinistru de el? Un alt război, după eliminarea dictatorilor sângeroşi, pe plan tehnologic, care să aibă ca efect globalizarea bunăstării. Merită toate eforturile!! Sună idealist? Poate…

DAN STRUTINSCHI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI